21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Si prazul se integreaza

Incepând din prima jumatate a anului trecut, oltenii se pot lauda cu 12 produse atestate ca fiind traditionale. O parte dintre acestea vor lua drumul pietei europene, probabil pâna in 2008.


O parte din producatorii olteni s-au pregatit de o crestere a concurentei pe sectorul alimentar inca de anii trecuti, astfel ca, in prima jumatate a lui 2006, trei societati au reusit sa-si ateste un meniu traditional oltenesc complet. „In judetul Dolj, cei trei agenti economici au activitate in domeniul lapte si produse din lapte, carne si produse din carne, pâine si produse din panificatie. Acestea continua traditia folosind retete vechi de peste 30 de ani, din care au fost exclusi aditivii alimentari“, a declarat Vali Gorgoteanu, director executiv adjunct, coordonator al Departamentului Inspectii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Produsele atestate se obtin dupa metode traditionale


Conform Ordinului nr. 690/2004, elaborat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), produsul traditional este acel produs obtinut din materii prime traditionale care prezinta o compozitie traditionala (sau un mod de productie care reflecta un procedeu tehnologic de prelucrare traditional). Cu toate ca au aparut o serie de zvonuri potrivit carora produsele obtinute dupa metode traditionale nu vor mai putea fi comercializate, produsele care au atestat de produs traditional pot fi comercializate insa numai in magazine specializate, inscriptionate cu „produse traditionale“ sau in standuri special amenajate.


„Fiecare zona are specificul ei. Pâinea pe vatra, de exemplu, se poate produce in mai multe feluri. Astfel, in functie de modul de framântare, poate sunt zece feluri si fiecare dintre acestea poate fi atestat ca produs traditional“, a afirmat Vali Gorgoteanu. Oltenii pot sa obtina in continuare atestarea pentru produsele specifice.


Produse „ca la mama acasa“


Potrivit spuselor reprezentantilor DADR Dolj, brânzeturile din Dolj atestate deja sunt obtinute din lapte integral crud (achizitionat din zona de deal a judetului – Breasta, Brabova, Scaiesti, de la producatori agricoli ale caror animale pasuneaza pe pajisti naturale), cheag natural de miel si praz, specific zonei oltenesti. In ceea ce priveste produsele din carne, pentru prepararea lor se folosesc mate naturale, iar produsele de panificatie sunt preparate fara aditivi alimentari, framântate in capisterie (sunt exceptate de la anumite norme sanitar-veterinare) si coapte pe cuptor cu vatra. „Intr-un cuvânt, sunt produse ca la mama acasa. Obtinerea acestor produse ne aminteste noua, consumatorilor, si mai ales celor din orase, de specificul oltenesc si de unde am plecat – taranii nu stiau ce sunt acelea E-uri, amelioratori, coloranti sau arome“, a afirmat Vali Gorgoteanu. Potrivit acestuia, in afara de atestat, producatorii care vor sa-si protejeze reteta si produsele ar trebui sa le inregistreze si la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).


Produsele traditionale românesti vor primi protectie UE


Potrivit site-ului http://stiri.rol.ro/content/view/29389/2/, in curând, producatorii traditionali din România vor avea posibilitatea de a solicita si protectie Uniunii Europene pentru produsele comercializate pe piata comunitara. Deocamdata, se asteapta insa adoptarea unor noi norme de implementare a anumitor criterii (pe care trebuie sa le respecte producatorii in vederea obtinerii protectiei UE) hotarâte de cadrul legislativ comunitar. „Produsele atestate ca fiind traditionale in 2006 vor fi publicate in urmatoarea perioada in Monitorul Oficial. Asteptam conditiile care se impun pentru export si reglementarile cu privire la fondurile de la UE care vor fi distribuite pentru produsele traditionale“, a afirmat directorul executiv adjunct al DADR Dolj.


Totusi, producatorii autohtoni planuiesc deja sa exporte. „Deocamdata asteptam omologarea produselor la OSIM si avem in derulare un proiect SAPARD de utilare si modernizare. Speram insa ca pâna in 2008 o sa iesim cu ele pe piata europeana“, a declarat Doina Duval, directoarea firmei care produce brânzeturi traditionale. In asteptarea impresiei europenilor despre produsele oltenesti, potrivit producatorilor autohtoni, craiovenii manifesta deja o tendinta accentuata de a achizitiona produse alimentare naturale, fara aditivi/conservanti.


Produse atestate in 2006


Primele produse traditionale din judet au fost atestate in luna martie 2006 (Cascavalul oltenesc cu praz, Telemeaua olteneasca cu praz si Telemeaua olteneasca cu marar si piper). Tot in martie au fost atestate si sase produse din carne („Cârnati trandafir Tudor“, „Cârnati oltenesti Tudor“, „Caltabos Tudor“, „Drob Tudor“, „Toba Tudor“ si „Bucati la garnita“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS