3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Purgatoriul firmelor

Anul trecut, fiscul doljean a aplicat amenzi de 5.000.000 de lei firmelor care au intârziat cu depunerea situatiilor financiare pe 2005. La nivel national, una din trei societati nu s-a conformat.


Aproape 1.000 de societati comerciale doljene vor fi dizolvate de Oficiul Registrului Comertului (ORC) din cauza ca nu au depus la fisc situatiile financiare pe anul 2005, pâna cel târziu pe 15 decembrie 2006. Potrivit lui Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, fiscul a aplicat anul trecut amenzi consistente firmelor care au intârziat cu depunerea situatiilor financiare.


„Am dat circa 1.000 de amenzi firmelor care au depasit termenul-limita de depunere a situatiilor financiare. In total, din aproximativ 2.000 de firme, aproape 1.000 nu le-au depus pâna la sfârsitul anului trecut“, a declarat Antonescu.


Cumulat, amenzile incasate de patroni se ridica la circa 5.000.000 de lei (50 de miliarde de lei vechi), având in vedere ca sanctiunea in astfel de cazuri se ridica la 5.000 de lei. Legea spune ca firmele care tin contabilitatea conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara au obligatia sa depuna situatiile la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) pâna pe 30 mai, in timp ce acelea care tin contabilitatea simplificata – pâna pe 30 aprilie. Persoanele care nu au desfasurat nici o activitate de la constituire trebuie sa depuna o declaratie pâna la data de 28 februarie a anului urmator. Societatile comerciale care nu depun situatiile financiare la timp pot incasa amenzi de 5.000 de lei. Totodata, ONRC poate solicita dizolvarea acestor societati la sase luni de la expirarea termenului de depunere a situatiilor financiare anuale.


A inceput dizolvarea


Gheorghe Celea, directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Dolj, spune ca institutia a primit deja aprobarea sa treaca la dizolvarea firmelor fara bilanturi depuse. „Lucram la inventarierea firmelor si trecem la dizolvare“, a afirmat Celea. Si la nivel national, situatia este dificila din acest punct de vedere. Conform datelor ONRC, una din trei societati comerciale nu a depus inca situatiile financiare pe anul 2005. Pâna la data-limita, 15 decembrie 2006, numai circa 384.000 din cele 585.000 de societati (65,64%) se achitasera de aceasta obligatie. Statistica include toate societatile comerciale de tip SA, SCA – societate in comandita pe actiuni, SRL si GIE – grupuri de interes economic, care nu sunt in dizolvare, lichidare, faliment sau radiate. De pe 15 ianuarie, ONRC a dispus dizolvarea societatilor comerciale care nu au depus situatiile financiare. In alta ordine de idei, trebuie precizat ca in Dolj au inceput deja sa fie infiintate primele societati comerciale de la aderarea la UE. Directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea, spune ca sunt deja 60 de firme infiintate de la 1 ianuarie 2007.


„Luna ianuarie este mai slaba, pentru ca lumea are si alte treburi. Pentru 2006, media este de circa 200 de societati infiintate pe luna. Avem aproximativ 2.500 de societati comerciale infiintate anul trecut“, a afirmat Celea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS