5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIMM-urile, amenintate cu disparitia

IMM-urile, amenintate cu disparitia

Aderarea României la Uniunea Europeana nu va fi de bun augur pentru toate intreprinderile mici si mijlocii din judet. Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie „Oltenia“ considera ca disparitia a doar un sfert din ele va fi un succes.


Experienta aderarii la Uniunea Europeana a altor tari a scos la iveala faptul ca soarta multor intreprinderi mici si mijlocii (IMM) a stat sub semnul intrebarii. „In Slovenia, de exemplu, au capotat aproximativ 45% din IMM-uri, iar in Polonia aproximativ 65%. In Cehia, procentul a fost ceva mai mic, 15 – 20%. Daca firmele românesti inregistrate ca fiind viabile la 1 ianuarie 2007 vor reusi sa capoteze doar in proportie de 25%, acesta va putea fi considerat un real succes“, a spus Gheorghe Albu, presedintele Camerei de Comert si Industrie „Oltenia“. Potrivit acestuia, o data cu aderarea, concurenta va fi din ce in ce mai mare, astfel ca firmele va trebui sa se adapteze noilor reguli cât mai repede, mai ales ca piata este cea care face selectia, in functie de pret si calitate. In plus, potrivit lui Albu, una din marile probleme cu care se confrunta in aceasta perioada firmele este accesarea fondurilor structurale. „In acest moment suntem nesiguri pe unitatea de implementare si asupra modului concret de accesare a fondurilor structurale. Nu exista date concrete si nu se cunoaste mecanismul de abordare a acestora“, a spus Gheorghe Albu.


Informarea – un pas spre integrarea economico-sociala


Pentru a incerca sa inlature impactul negativ al aderarii, CCI „Oltenia“ a demarat doua proiecte comunitare. Proiectul „Informarea Europeana – un pas important spre integrarea economico-sociala a judetului Dolj“ este finantat de UE prin Fondul Europa 2006 – Program de microproiecte si isi propune sa creasca nivelul de informare a oltenilor, fie ei intreprinzatori, cetateni cu spirit antreprenorial sau studenti, cu privire la impactul aderarii României la Uniunea Europeana si implicatiile acestui proces asupra mediului economic. In plus, participantii la acest program vor fi informati cu privire la importanta respectarii acquis-ului comunitar, precum si despre regulile si conditiile referitoare la operarea pe piata unica europeana, sursele de finantare europene si procedurile de accesare a fondurilor structurale. In cadrul proiectului, ce se implementeaza in perioada 20 decembrie 2006 – 19 noiembrie 2007, vor fi organizate activitati de informare – diseminarea informatiilor europene generale si specializate pe domenii de activitate, realizarea de seminarii tematice, workshop-uri, mese rotunde, actiuni de informare locala, un e-seminar, cursuri de instruire, acordarea de consultanta, precum si crearea unei pagini web. Parteneri in cadrul proiectului sunt Consiliul Judetean Dolj si Universitatea din Craiova, iar Centrul Euro-Info Vâlcea va fi colaborator in calitate de asociat.


Dunarea nu ne desparte


Alt proiect de informare este si „Pregatirea mediului de afaceri din Dolj – România si Vidin – Bulgaria pentru piata unica extinsa; provocari si oportunitati transfrontaliere“. „Acest proiect se refera si la rapoartele si relatiile pe care le avem cu Bulgaria“, a afirmat Gheorghe Albu.


Proiectul este finantat tot de UE, prin Programul PHARE CBC 2004 – Fondul Comun al Proiectelor Mici pentru Cooperare Transfrontaliera România – Bulgaria si de Camera de Comert si Industrie „Oltenia“, si vizeaza dezvoltarea economica locala, promovarea cooperarii in afaceri, educatie si instruire profesionala, protectia mediului inconjurator si cooperarea intre institutii si organizatii partenere. Grupul-tinta este compus din operatori economici din regiunea Dolj – Vidin, asociatiile profesionale si administratiile publice locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS