10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri5.000 de euro, taxa pentru BMW

5.000 de euro, taxa pentru BMW

La Craiova au fost inscrise deja in circulatie primele trei autoturisme cu plata nou-introdusei taxe de prima inmatriculare, considerata de UE ilegala. Suma record: 5.000 de euro pentru o masina second hand din import. Producatorii autohtoni fac promotii pentru a nu descuraja potentialii clienti.


Taxa auto de prima inmatriculare in România a autovehiculelor de import sau fabricate in tara continua sa bulverseze pe toata lumea. Recent, Comisia Europeana a anuntat ca va da in judecata România daca nu elimina aceasta taxa, care este anticoncurentiala si contravine regulilor aplicate in UE. Prin situatii similare au trecut Polonia si Ungaria, care au aplicat masuri restrictive pentru a preveni invazia autoturismelor poluante second hand din import. Guvernul de la Bucuresti se tine tare pe pozitii insa, explicând ca legislatia UE prevede ca sunt ilegale doar acele taxe care trateaza diferit produsele comunitare de cele interne. Taxa româneasca se aplica si autoturismelor fabricate in România, spre deosebire de cazurile Poloniei si Ungariei, care aplicau taxa doar autoturismelor second hand din import. In unele orase din tara, autoritatile locale au decis suspendarea aplicarii taxei si acordarea unei autorizatii de circulatie pe o perioada de 30 de zile.


Promotii, promotii


Nu la fel se intâmpla insa si la Craiova, unde Serviciul de inmatriculari auto spune ca numai abrogarea textelor de lege in vigoare ar putea suspenda taxa. Comisarul Constantin Coanda, seful Serviciului de permise de conducere si certificate de inmatriculare din cadrul Prefecturii Dolj, a precizat ca au inceput sa fie inscrise in circulatie primele masini cu taxa de prima inmatriculare platita: „Este vorba de trei cazuri pâna acum. Cea mai mare suma platita a fost de 170 de milioane de lei vechi, pentru o masina BMW second hand din import“. Cu alte cuvinte, s-a gasit cineva care a platit circa 5.000 de euro pentru inmatricularea unei masini second hand.


Unii producatori de automobile au lansat deja promotii pentru a scapa potentialii clienti de taxa de prima inmatriculare. Spre exemplu, Automobile Dacia, cel mai important producator autohton de automobile, si Renault – liderul vânzarilor la import, au demarat o campanie promotionala prin care vor oferi viitorilor proprietari reduceri cât valoarea taxei speciale de prima inmatriculare.


„In cazul Dacia, promotia se aplica pentru modelul Logan Berlina si este valabila pentru masinile aflate in stoc la 31 ianuarie 2007“, a precizat Oprica Pop, seful departamentului de vânzari Dacia din cadrul Redac Automobile Craiova. In cazul Logan, promotia Dacia scuteste viitorii clienti de sume cuprinse intre 160 si 180 de euro. Si Renault ofera promotii. Spre exemplu, pentru un model Renault Megane Sedan Euro 3 promotia este de 1.850 de euro fara TVA, iar pentru acelasi model, dar Euro 4 – promotia este de 1.500 de euro, fara TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU