13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRenta viagera pe declaratii

Renta viagera pe declaratii

Anul aderarii vine cu mai multe noutati in cazul programului Renta Viagera Agricola. Una dintre ele se refera la proprietatile comune, in cazul carora renta viagera agricola se va stabili in baza unei declaratii a coproprietarilor privind suprafata detinuta de fiecare. Declaratia trebuie insa autentificata de notar.


Problemele cu privire la programul Renta Viagera, datorate unor situatii neprevazute de legislatie si sesizate de Oficiul National de Renta Viagera Agricola (ONRVA), incep sa-si gaseasca rezolvarea. „OUG nr. 114/2006, care modifica si completeaza titlul «Renta viagera agricola» din Legea nr. 247/2005, vine cu doua completari importante. Una se refera la faptul ca obiectul rentei viagere agricole il constituie terenurile agricole cu destinatie agricola situate in extravilan“, a declarat Remulus Chitu, seful Biroului Judetean de Renta Viagera (BJRV) Dolj.


Succesiunea nu mai e conditie obligatorie pentru renta viagera


Alta noutate cu care vine OUG nr. 114/2006 se refera la proprietarii comuni care au scapat de cheltuielile si bataia de cap cu succesiunea si intabularea terenului. „Alta prevedere importanta este aceea potrivit careia, in cazul proprietatii comune, renta viagera agricola se poate stabili si in baza declaratiei autentice notariale referitoare la intinderea cotei parti date de comun acord de toti coproprietarii“, a afirmat Remulus Chitu. Altfel spus, coproprietarii vor merge la notar pentru a da o declaratie cu privire la suprafata pe care o detine fiecare dintre ei din pamântul ce urmeaza sa fie arendat. „Fiecaruia i se va intocmi un dosar“, a adaugat Chitu.


Initial, in cazul in care existau mai multi proprietari ai aceluiasi teren, fara a fi precizata suprafata de pamânt ce apartinea fiecaruia, pentru a o primi renta viagera trebuia mai intâi sa stabileasca un rentier care sa se primeasca banii. In acest caz insa, beneficiarii de renta puteau iesi de sub incidenta legii primind renta pentru o suprafata mai mare de zece hectare (daca doi frati isi intocmeau dosarul pentru renta viagera pentru zece hectare – cel mai probabil cinci pentru fiecare, iar ulterior unul dintre ei mai depunea un dosar pentru inca sapte hectare, acesta din urma primea renta pentru 12 ha). Astfel, ulterior, ONRVA decisese ca in cazul in care existau mai multi mostenitori ai aceluiasi teren, acestia trebuia mai intâi sa faca succesiunea, sa-si intabuleze terenul si abia apoi puteau sa-si intocmeasca dosarul pentru renta.


Renta viagera va veni prin mandat postal


Alta modificare introdusa de actul normativ consta in faptul ca plata rentei nu se va mai face direct la BJRV Dolj, ci prin mandat postal, virament bancar si orice alta modalitate prevazuta de lege. Aceasta decizie vine atât in intâmpinarea beneficiarilor rentei, care nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la BJRV Dolj pentru a-si primi banii, cât si a biroului, care nu are personalitate juridica, iar plata rentei nu se putea realiza prin intermediul acestuia.


Pentru renta din 2008 s-au inscris deja 93 de persoane


Incepând de saptamâna viitoare e posibil ca Biroul Judetean de Renta Viagera Dolj sa distribuie o parte din carnetele de rentier aferente dosarelor depuse pentru anul 2006. „Din totalul de aproximativ 800 de dosare validate, mi-au fost trimise deja 138 de carnete de rentier completate cu informatiile de identificare ale rentierilor (nume, CNP si suprafata arendata)“, a declarat Remulus Chitu. Potrivit acestuia, vor fi inmânate si 20 de carnete de rentier pentru persoanele care locuiesc in Dolj, dar care au terenuri in alte judete.


De la 1 decembrie2006 si pâna in prezent au fost inregistrate 93 de dosare de renta viagera agricola. Acestia vor primi banii, potrivit normelor metodologice, abia in 2008. „Ca si pâna acum, cei mai multi rentieri (aproximativ 90%) au preferat sa-si arendeze terenul si nu sa-l vânda“, a spus Chitu.


Conditiile de eligibilitate pentru renta


Potrivit programului de acordare a rentei viagere, persoanele in vârsta de peste 62 de ani care nu detin mai mult de zece hectare pot primi anual 100 de euro la hectar, daca-l vând, sau 50 de euro la hectar, daca-l arendeaza. Conditia principala e sa nu-si pastreze pentru folosinta proprie mai mult de 0,5 hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS