10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova intra in UE pe intuneric

Craiova intra in UE pe intuneric

Mii de craioveni s-au pregatit pentru trecerea in 2007 si in UE printre penele de curent, care nu-i slabesc insa nici la câteva zile dupa Revelion.


Instalatiile de distributie a curentului electric in Craiova nu vor cu nici un chip in Uniunea Europeana. Mai multe zone ale Baniei ramân zilnic in bezna din cauze pe care Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Craiova, proprietara retelelor, intârzie sa le faca publice. De departe, recordul in intreruperi il detine cartierul cuprins intre strazile Câmpia Islaz si b-dul Stirbei Voda, unde mii de „cetateni europeni“ traiesc de pe 23 decembrie cu spaima ca electrocasnicele din locuinte se vor satura si ele sa li se tot ia curentul si vor ceda. Aici, o data, de doua ori si chiar de sase ori in aceeasi zi, vreme de cinci din sapte zile, sute de case au ramas in bezna pâna ieri inclusiv, când SDFEE a luat decizia de a sista alimentarea toata ziua, pentru a inlocui un cablu de joasa tensiune care ar fi fost distrus din pricina consumului ridicat de energie. Aceasta nu este insa explicatia oficiala, inginerul-sef Nicolae Plosceanu, responsabil cu activitatea SDFEE dupa demiterea directorului Stefan Croitoru, refuzând sa ne explice telefonic de ce avariile au aparut tocmai in ajun de Craciun, de ce in aceasta iarna si de ce nu se mai sfârsesc. „Suntem pe teren de dimineata pâna seara ca sa identificam solutii si va spun ca se vor gasi solutii pentru inlaturarea acestor inconveniente“, a declarat Nicolae Plosceanu. Potrivit unui comunicat sosit aseara la redactie, Electrica Oltenia explica motivul intreruperilor doar pentru doua strazi. „Intreruperile de energie electrica produse in perioada 24 decembrie 2006 – 4 ianuarie 2007, in zona strazilor Alexandru cel Bun si Ecaterina Teodoroiu, au avut drept cauza suprasolicitarea retelei din cauza consumului fraudulos de energie electrica, asa cum arata controalele efectuate de responsabilii Electrica Oltenia pâna in prezent.


Astfel, consumatorii bransati legal au de suferit din pricina abuzului de consum de energie electrica provocat de utilizarea ilegala a unor instalatii improvizate. De asemenea, alta cauza este nereactualizarea chestionarelor energetice in urma achizitionarii de catre populatie de aparate electrocasnice suplimentare“. Electrica nu sufla nici un cuvânt despre incidentele din cartierele Valea Rosie, Rovine, Craiovita Noua si chiar din centrul orasului.


Bezna craioveana a inceput pe 23 decembrie


Primul semn al moliciunii sistemului de furnizare a energiei electrice in Banie a fost inregistrat pe 23 decembrie 2006, când o pana de curent a afectat aproape toata Craiova, dupa ce doua cabluri care deservesc statia de medie tensiune Craiova Sud a SDFEE, din cartierul 1 Mai, au plesnit, lasând fara materie prima si sursa de alimentare Craiova Centru. Mai multe cartiere au ramas atunci fara curent electric aproape o ora. Purtatorul de cuvânt al Electrica Oltenia, Liana Tataranu, a declarat pe 26 decembrie ca „Electrica Oltenia regreta incidentele“, dar ca nu detine date referitor la cauzele acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS