BNR taie avansul la creditele pentru locuinta

Autori


Banca Nationala a României planuieste ca incepând de anul viitor sa desfiinteze avansul de 25% solicitat pentru creditele imobiliare. Acest lucru ar putea atrage dupa sine o crestere a preturilor apartamentelor.

Banca Nationala a României (BNR) a elaborat un nou proiect de regulament ce reglementeaza conditiile minime de acordare a creditelor destinate persoanelor fizice. Una dintre noutatile cu care vine acest proiect, expus pe site-ul bancii centrale, este aceea ca nu mai include notiunea de avans. Craiovenii care planuiesc sa-si achizitioneze un imobil sau sa-si construiasca o casa vor putea sa o faca imprumutând o suma egala cu valoarea integrala a imobilului. Pâna acum, pentru obtinerea unui credit imobiliar, craiovenii trebuia sa plateasca un avans de 25% din valoarea imobilului vizat. Drept urmare, disparitia obligativitatii platii acestui avans vine in intâmpinarea beneficiarilor sai. „Este un lucru foarte important. Creditele ipotecare se adreseaza in special tinerelor familii si putine dintre acestea au resursele necesare pentru avans. Din punct de vedere al bancilor comerciale, nu cred ca ar putea fi vreuna impotriva“, a declarat Radu Neagoe, directorul BRD Grup Craiova.

Rata lunara nu poate depasi 35% din veniturile solicitantului

Chiar daca bancile comerciale nu vor mai fi obligate sa solicite avans pentru imobilele ce urmeaza sa fie achizitionate, asta nu inseamna ca toti cei interesati de un credit imobiliar se vor putea imprumuta mai mult. „Suma imprumutata depinde de venituri, nu de valoarea imobilului“, a spus Radu Neagoe.

Pentru ca suma imprumutata sa fie mai mare, ar fi trebuit introduse prevederi suplimentare. „Nemaifiind obligat sa dea avansul, clientul va incerca sa ia toata suma. Ca efectul sa fie maxim pentru clienti, ar trebui sa se umble la ponderea ratelor in veniturile nete“, au declarat surse din Raiffeisen Bank Craiova. In prezent, gradul de indatorare al craiovenilor este destul de mare. In conformitate cu proiectul de regulament al BNR, angajamentele de plata ale solicitantului si ale familiei acestuia, decurgând din creditele pentru investitii imobiliare, nu vor depasi 35% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia. Rata lunara in cazul contractarii de credite imobiliare nu poate depasi 35% din veniturile solicitantului. Sunt avantajati cei cu venituri mari care nu au putut sau nu au vrut sa economiseasca pentru avans.

Piata imobiliara simte


Potrivit analistilor din domeniul imobiliar, initiativa BNR va avea efecte directe si asupra pietei imobiliare. „Initiativa BNR va avea un impact pozitiv asupra pietei imobiliare pentru ca vor fi multi cei care vor dori sa achizitioneze un teren, o casa sau un apartament. Deja am un client care asteapta ca aceasta lege sa intre in vigoare“, a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela. Totusi, o data cu disparitia avansului, pe lânga o crestere a cererii se va inregistra si o crestere a preturilor din piata.

„Daca s-ar desfiinta avansul cred ca ar fi si o pârghie pentru cresterea preturilor“, au spus surse din Raiffeisen Bank Craiova. Potrivit acestora, de fiecare data când oamenii au posibilitatea sa imprumute mai multi bani, creste cererea si, implicit, vânzatorii cresc pretul. Afirmatia a fost sustinuta si de specialistii din piata imobiliara.

„In Craiova nu s-au achizitionat terenuri pentru cartiere rezidentiale mari unde sa se construiasca masiv. Probabil ca preturile vor creste o data cu renuntarea la avans deoarece unii se vor gândi ca, daca tot se vor imprumuta cu 150.000 de lei, de ce nu s-ar imprumuta cu 160.000 de lei“, a spus Niculina Otovescu.

Propunerea BNR este supusa dezbaterii publice

Propunerea de reglementare a BNR este supusa dezbaterii publice, astfel ca persoanele interesate pot sa formuleze eventuale pareri si observatii la adresa sa. Termenul-limita pentru transmiterea comentariilor este 11 ianuarie 2007.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 decembrie 2006

Actualitate

» Agentul termic, dat in urmarire
» Prin Craiova bate UE
» Revelionul Integrarii, cu focuri de artificii si sampanie
» Sarbatoare la frontiera româno-bulgara
» Revelion pentru toate buzunarele
» Viciile de procedura au ajutat vipurile sa scape de arest
» Cearta pe avere

Local

» Sanatatea intra in UE cu spaga in buzunar
» Ministerul Sanatatii interzice cresterea pasarilor in oras
» Sapte schimbari pe care le aduce 2007
» La vremuri noi, obiceiuri vechi
» Revelion in odaia buna
» Câte bordeie, atâtea obiceie
» Superstitii de Anul Nou
» Cu Oltcitul pe sine
» Accident la Simian
» Atentie la gropi!
» Motoscutere pentru politisti
» Politistele fac legea

Dolj

» Scolile doljene se aliniaza normelor UE
» Românii isi aleg parlamentarii europeni anul viitor
» 6,5% promovabilitate pentru recapatarea permisului

Gorj

» Mii de stegulete UE pentru târgujieni

Sport

» „Sunt multumit!“
» Njock are clauza antialcool
» Pacurar, ultimul la masa negocierilor
» „Exista nedreptati in Liga I“
» Meciuri tari
» Grozdanovski va semna cu Rapid
» Chivu vrea sa ramâna la AS Roma
» „Doar asocierea cu SCM ar fi reciproc avantajoasa“
» „Sorin Tanasie merita un titlu european!“
» Spaniolii cauta un nou Alonso

Bani & Afaceri

» 2007 schimba regulile in sectorul economic
» BNR taie avansul la creditele pentru locuinta
» Banii vechi pot fi schimbati si in ianuarie

Magazin

» Ia te uita
» Bancul zilei
» Traiasca maslinele!
» Utile Craiova
» Aparitii editoriale
» Fereşte-te de radar!
» Sa ne innoim de Revelion!
» O viata in stil second hand
» Craciunul – sezonul cadourilor nedorite
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» Varza de Bruxelles
» Adio, 2006!
» Remember

Top