6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri2007 schimba regulile in sectorul economic

2007 schimba regulile in sectorul economic

1 ianuarie 2007 aduce românilor, o data cu aderarea la UE, si schimbari importante in sectorul economic. Taxele si impozitele pentru firme, piata de capital, subventiile in agricultura, tranzactiile imobiliare, leasingul financiar, polita auto RCA si multe alte domenii vor functiona dupa reguli noi.


Cele mai importante modificari in sectorul economic sunt aduse de noul Cod fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Acesta vine cu impozite de 2% pentru veniturile microintreprinderilor, scutiri de la plata taxelor locale pentru companiile care investesc peste 500.000 de euro, impozite de 3% din valoarea de vânzare a imobilelor si nu la câstigul obtinut de persoanele fizice, amânarea cu un an a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile din agricultura, scutirea de la plata impozitelor pentru salariile angajatilor din industria IT, taxa de prima inmatriculare a autoturismelor etc. Spre exemplu, incepând cu 1 ianuarie 2007, microintreprinderile vor fi impozitate cu 2%, in 2008 – cu 2,5%, iar in 2009 – cu 3%, in cazul in care cel mult jumatate din venitul acestora va proveni din consultanta sau management, iar veniturile totale realizate in cursul unui an sa nu depaseasca 100.000 de euro. Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analizarea contractelor incheiate.


Tot la capitolul obligatiilor firmelor catre bugetul de stat mentionam si contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Masura a fost reglementata prin Legea nr. 200/2006, care transpune directiva europeana referitoare la protectia salariatilor in cazul insolventei angajatorilor. Conform acesteia, firmele sunt obligate sa contribuie lunar cu o cota de 0,25% din fondul de salarii brute la acest fond, gestionat de agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca. De aici se achita salarii si plati compensatorii restante, in cazul insolventei angajatorilor.


Leasingul, controlat de BNR


In ceea ce priveste piata de capital, jucatorii vor fi taxati cu cote diferentiate, de 1% si 16%, in functie de perioada de detinere a actiunilor. Impozitul va fi de 1% pentru detinerile mai vechi de un an si de 16% pentru detinerile pe o perioada mai mica de un an. Noile norme ale BNR si prevederile Codului fiscal lovesc si piata leasingului. Persoanele fizice care vor dori obtinerea unei finantari in leasing nu vor putea avea o rata mai mare de 30% din marimea venitului net, in vreme ce suma totala a ratelor la contractele de credit sau leasing nu va putea depasi 40%. Reglementarile actuale stabilesc marimea ratei unui contract de finantare prin leasing la maximum 50% din veniturile nete ale solicitantului sau familiei acestuia, indiferent daca mai exista sau nu si alte contracte de finantare. BNR vrea sa impuna si alta limitare, si anume ca aportul minim al solicitantului sa fie de 25% din valoarea bunului finantat. De anul viitor, toate companiile care acorda finantari se transforma in institutii financiare nebancare (IFN), intra sub supravegherea BNR si trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si bancile. BNR si-a motivat decizia prin aceea ca bancile si-au infiintat IFN-uri si au ajuns sa detina o cota cumulata de piata de 55,4% din totalul creditelor acordate de acest tip de societati. De asemenea, Codul fiscal scumpeste contractele de leasing, care vor include, in plus, TVA si la dobânda. Titularul contractului isi va plati singur taxele catre stat. IFN-urile vor fi si ele obligate sa elaboreze norme interne de creditare si de raportare. Pâna la 31 decembrie 2006, ele au fost nevoite sa-si majoreze capitalul social pâna la cel putin 200.000 de euro. De asemenea, leasingul financiar va trebui separat de cel operational, asa incât firmele care vor sa le faca pe amândoua trebuie sa scoata dublu din buzunar, adica 400.000 de euro.


RCA mai scumpa cu 40%


Având in vedere ca leasingul auto ocupa cea mai mare cota de pe aceasta piata, de la 1 ianuarie 2007 vor interveni schimbari si in ce priveste polita obligatorie de raspundere civila auto (RCA).


Principalul avantaj il reprezinta marirea limitei de despagubire pentru pagubele materiale produse intr-un accident. Aceasta va fi de 100.000 de euro in 2007 si 150.000 de euro in 2008. Limita de despagubrie pentru vatamari corporale va fi de 500.000 de euro in 2007 si de 750.000 de euro in 2008. Aspectul mai putin placut este ca polita auto europeana va fi mai scumpa cu 40% decât in prezent, dar ea va include si asigurarea de tip Carte Verde. Pâna acum, cei care mergeau cu masina in UE plateau, pentru 30 de zile, 100 de dolari. Tot de la 1 ianuarie 2007, taxa speciala pentru autovehicule se plateste cu ocazia primei inmatriculari in România, cu exceptia celor care sunt inmatriculate temporar pe o perioada egala cu durata de valabilitate a asigurarii internationale (Carte Verde). Taxa se plateste de persoana sau firma care face inmatricularea. Nu se plateste taxa speciala in cazul autoturismelor introduse in tara pe baza unor contracte de leasing initiate inainte de 1 ianuarie 2007.


Criterii noi pentru tranzactiile imobiliare


Tranzactiile imobiliare vor fi si ele taxate diferit, criteriul de diferentiere fiind perioada de detinere de trei ani. Daca proprietatile – constructii si terenuri – sunt vândute in mai putin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3%, atunci când valoarea nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel, se adauga o suma fixa de 6.000 de lei si o cota de 2% – calculata la valoarea ce depaseste 200.000 de lei. In aceasta categorie se inscriu cele mai multe locuinte din orase, caci valoarea de departajare este de 57.000 de euro, pretul unui apartament cu doua camere de la periferia unui oras instarit. Spre exemplu, la un apartament de 70.000 de euro impozitul ajunge la circa 3.000 de euro. Statul va impozita diferit imobilele vândute la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii. Mecanismul de impozitare ramâne acelasi, insa cota de impunere este de doar 2%. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile ce trec de 200.000 de lei este de 4.000 de lei, cu o treime mai redusa. Proprietarii care primesc imobilele ca donatii sau mosteniri sunt scutiti de la plata impozitului daca succesiunea este finalizata in termen de doi ani.


Daca perioada trece, atunci va fi platit un impozit de 1%. In schimb, va exista o relaxare fiscala la impozitele pe locuinte medii din orase. Din 2007, populatia va plati 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de tipul localitatii. Pâna acum, cota era de 0,2% pentru cladirile din mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural. Impozitul va creste pentru locuintele mari. Pentru cele cu o suprafata de peste 150 de metri patrati se va plati un impozit majorat cu 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia.


Accize pe rachiu


Agricultura va avea alte scheme de sprijin de la 1 ianuarie 2007. Una dintre schemele de plati consta in sustinerea producatorilor agricoli prin plata unica pe suprafata – acordarea unei sume unice pe hectar, platita anual. Banii vor fi acordati din Fondul European pentru Garantare in Agricultura, pentru terenul arabil, pajistile permanente, viile, culturile permanente si pentru gradini in care se cultiva pentru consumul propriu. Beneficiari pot fi persoanele fizice si juridice care exploateaza un teren de cel putin un hectar, cu conditia sa fie inscrise in Registrul Fermelor, administrat de APIA, iar cererea de plata se depune pâna la data de 15 mai a fiecarui an.


A doua schema de plata o reprezinta platile nationale directe complementare in sectorul vegetal si consta in acordarea unor sume suplimentare pe suprafata.


In sectorul zootehnic, platile se acorda in limita resurselor financiare alocate de la bugetul de stat pentru speciile de animale prevazute in legislatie. Plati se fac si pentru culturile energetice (rapita, floarea-soarelui, soia si porumb). Pentru zahar, va fi o schema separata de plata, constând in acordarea unei sume pe suprafata pentru cultura de sfecla de zahar.


Nici tuica si rachiurile produse in gospodaria proprie nu scapa taxelor. Pentru 50 de litri de produs destinat consumului propriu al unei gospodarii individuale, nivelul accizei datorate reprezinta 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 375 de euro pe hectolitrul de alcool pur. Pentru productia proprie, proprietarii sunt obligati sa detina instalatii adecvate sau sa apeleze, in sistem de prestari servicii, numai in antrepozite fiscale autorizate pentru productia de astfel de produse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU