12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPretul constructiilor creste

Pretul constructiilor creste

Constructorii spun ca sunt nevoiti sa scumpeasca manopera pentru a plati mai bine angajatii, care altfel ar pleca la munca in strainatate. Salariul mediu in constructii ar putea creste de la 250 la 500 de euro.


Aociatia Româna a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) a anuntat zilele trecute ca pentru 2007 estimeaza cresteri semnificative ale preturilor pe aceasta piata. Potrivit ARACO, preturile vor creste cu cel putin 20%. Majorarile sunt determinate atât de scumpirile la utilitati, cât si de faptul ca antreprenorii vor fi obligati sa mareasca salariile in constructii pentru a opri plecarea muncitorilor cu experienta in strainatate. In consecinta, daca acum un metru patrat construit costa, in medie, 400 de euro, anul viitor un client va plati cu 80 de euro mai mult. Majorarea preturilor pe metru patrat va influenta si costul final al unei case. Din 2007, daca estimarile antreprenorilor se vor adeveri, o vila care costa acum 100.000 de euro va costa cu 20.000 de euro mai mult. Constructorii estimeaza ca pretul manoperei ar putea creste cu circa 10% pentru pastrarea salariatilor buni. Patronii sustin ca prin majorarea costurilor cu manopera se va putea dubla nivelul mediu al salariilor de la 250 la 500 de euro pe luna. In prezent, circa 100.000 de muncitori lucreaza pe piata constructiilor, ceea ce inseamna numai o treime din necesar.


Firmele sustin ca salariile platite angajatilor reprezinta 10 – 12% din pretul final al constructiei. 50 – 65% reprezinta costurile materialelor, 10% – cheltuieli indirecte, la care se adauga si transporturile. Profitul firmelor ajunge la 5% din totalul cheltuielilor. De asemenea, reprezentantii companiilor sustin ca 20 – 25% din firmele de constructii vor disparea dupa aderare. Societatile sortite disparitiei sunt, in general, firme mici, cu pâna la zece angajati, care nu vor face fata din cauza costurilor ridicate pentru materialele de constructii, formarea personalului si pregatirea caietelor pentru participarea la licitatii.


Se estimeaza ca pâna la 95% din companiile mici vor disparea dupa 1 ianuarie 2007.


Probleme cu forta de munca


Constructorii craioveni sunt de acord ca sunt nevoiti sa umfle preturile ca sa-si poata plati angajatii buni. Altfel, risca sa nu aiba cu cine sa-si duca la final contractele, in conditiile in care piata muncii in sectorul constructiilor va fi larg deschisa pentru români de anul viitor. „Vom fi nevoiti sa marim salariile ca sa ne pastram muncitorii. Si asa, a fost o adevarata nebunie in ultimul an, cu plecarile la munca in strainatate. La anul va fi mai rau. Nu stiu deocamdata cu cât vor creste salariile. La mine la firma, salariul mediu net este la ora actuala de circa 200 de euro. In Bucuresti, chiar si muncitori necalificati, fara opt – zece milioane de lei pe luna nu mai gasesti“, a declarat Dan Dumitru, director general al SC DOMARCONS SA, firma care activeaza in domeniul constructiilor. Acesta a afirmat ca 12 – 15% din cheltuielile unei firme de pe piata se fac pentru plata salariilor.


Totodata, Dan Dumitru a admis ca la anul va fi nevoie ca firma sa-si suplimenteze cu 10% numarul de salariati pentru a face fata volumului de contracte care trebuie onorate.


Altii sunt sceptici cu privire la scumpirea utilitatilor, insa admit ca forta de munca a inceput sa devina o problema pentru firmele autohtone. „In ceea ce priveste cresterile dictate de scumpirea utilitatilor, este discutabil. Manopera sigur ca se va scumpi pentru ca salariile trebuie sa se dubleze cel putin. Altfel, astia pleaca toti in Europa, pe furis. Daca pot sa plece doar cu buletinul, se urca intr-un microbuz de Spania sau de Italia si gata! Nu le mai trebuie viza, nu le mai trebuie nimic. Eu cred ca salariul mediu ar trebui sa creasca in valoare neta la peste 15 milioane de lei, adica sa sara de 500 de euro“, a afirmat, la rândul sau, Lucian Capitanescu, directorul ERPIA SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU