10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMame de rezerva, o afacere de viitor

Mame de rezerva, o afacere de viitor

In contextul in care proaspetele mamici sunt din ce in ce mai atasate de locul de munca, ideea de „mamici de ocazie“ se incetateneste din ce in ce mai mult si in România, plasarea de bone devenind o afacere cu potential.


Indiferent ca vorbim de parinti care sunt nevoiti sa-si reia serviciul dupa perioada legala de ingrijire a copilului sau de parinti care nu vor sa renunte la cariera pentru a avea grija de mezinul familiei, acestia au nevoie de o persoana de incredere care sa aiba grija de copil. De fapt, multi dintre dumneavoastra ati auzit probabil macar o data prieteni care se plâng ca nu reusesc sa gaseasca persoana potrivita pentru a se ocupa de nou-venitul in familie. In acest context putem vorbi de cerere in piata pentru forta de munca in acest domeniu. Astfel, infiintarea unei agentii de recrutare si plasare de bone/guvernante sau baby-sitter este o afacere de viitor.


Rolul unei agentii de recrutare si plasare de bone


Agentiile de plasare de astfel de forta de munca au rolul de a intermedia relatia dintre parinti si bona. Procesul presupune analiza cerintelor parintilor, gasirea persoanei care corespunde profilului dorit de acestia si organizarea intâlnirii intre ei si bona. Pe lânga vârsta si personalitatea copilului, parintii furnizeaza agentiei informatii si despre salariul cu care familia ar dori sa remunereze baby-sitter-ul, dar si despre calitatile pe care acesta ar trebui sa le aiba (experienta, abilitati, recomandari, profil psihologic).


Parintii, printre cei mai dificili clienti


Cei care se gândesc sa puna bazele unei astfel de afaceri trebuie sa aiba in vedere faptul ca despartirea de bebelus, chiar si pentru câteva minute, este un pas important in viata oricarei mame. Astfel, daca nu are o ruda dispusa sa schimbe scutece si sa alerge toata ziua prin parc, indiferent ca-i spunem bona, guvernanta sau baby-sitter, angajarea unei persoane straine care sa se ocupe de copii este privita ca un compromis si nu ca un mod de adaptare al comportamentului la mediul competitiv in care traim. Astfel, clientii agentiilor specializate pe recrutarea dadacelor nu sunt nici pe departe printre cei mai comozi. Parintii stiu insa ca, daca aleg persoana potrivita, si ei, si copiii vor avea numai de câstigat.


In Craiova se fac cursuri de baby-sitter


Trebuie ca personalul recrutat sa aiba calificarea si experienta necesare pentru a-l ingriji cât mai bine pe cel mic. Cursuri pentru calificare ca bona se fac si in Craiova, prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Potrivit acesteia, in judet nu prea sunt firme care sa se ocupe cu recrutarea si plasarea de baby-sitter.


Unii parinti doresc ca bonele sa faca si curatenie si sa gateasca


In afara de calificare, inainte de a recruta personal pe care sa-l plasati ulterior, trebuie sa va puneti in locul parintilor si sa le propuneti candidatilor diverse scenarii pentru a vedea cum reactioneaza in diverse situatii. Acestea au drept scop atât pregatirea candidatului pentru interviul cu parintii, cât si testarea stapânirii de sine si posibilitatea de adaptare. Mai mult decât atât, bonele trebuie sa fie instruite pentru a acorda primul ajutor in cazul unor accidente.


Ca si angajator, trebuie, de asemenea, sa va interesati daca e dispusa sa se ocupe si de curatenie sau de gatit (unii parinti doresc si acest lucru).


Bona, baby-sitter sau guvernanta?


Termenul folosit odinioara pentru baby-sitter era acela de bona/guvernanta si definea orice persoana lasata sa se ocupe de educatia si ingrijirea copiilor. Totusi, in indexul alfabetic al COR (Clasificarea Ocupatiilor din România), meseria este trecuta ca „baby-sitter“ si nu ca „bona“. Ramâne insa si meseria de guvernanta. Ingrijitoarele de copii, fie ele bone, guvernante sau baby-sitter, supravegheaza toaleta, hranirea si joaca acestora, ii insoteste la scoala sau in activitatile recreative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS