17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova nu are facilitati pentru investitori

Craiova nu are facilitati pentru investitori

Firmele care fac investitii mai mari de 500.000 de euro pot fi scutite de la plata impozitului pe terenuri si cladiri pe o perioada de pâna la cinci ani inclusiv. Primaria nu are o strategie in acest sens, prin proiectul de buget pe 2007.


Craiova nu are o strategie de atragere a investitorilor prin facilitati acordate la plata impozitelor pe terenuri si cladiri, cu toate ca scutirile sunt pârghii legale, prevazute in noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Incepând de la aceasta data, consiliile locale vor putea sa scuteasca firmele care realizeaza investitii mai mari de 500.000 de euro de la plata impozitului pe terenuri si cladiri pe o perioada de pâna la cinci ani, inclusiv. In cazul cladirilor, scutirea de impozit se va acorda de la inceputul lunii urmatoare finalizarii lor, iar in cazul terenurilor – de la inceputul lunii urmatoare eliberarii autorizatiei de construire. Consiliile locale trebuie sa stabileasca unele criterii si proceduri pentru acordarea acestor facilitati.


Scutirea de impozite se aplica investitiilor de capital plasat cu scopul de a obtine profit, in legatura cu crearea unei noi unitati, extinderea unei unitati existente, demararea sau dezvoltarea unei activitati care implica o schimbare in produsul sau procesul de fabricatie al unei unitati existente. Prin investitie, trebuie sa se urmareasca diversificarea, modernizarea, precum si atingerea unei mai bune eficiente economice.


Nu s-au gândit


Cu toate ca ar putea fi o pârghie importanta pentru atragerea investitiilor creatoare de locuri de munca in oras, factorii de raspundere din cadrul Primariei Craiova au marturisit ca nu au luat in calcul asa ceva la proiectul de buget pe 2007.


„Deocamdata, la noi nu s-a pregatit ceva in acest sens. Suntem in discutii cu proiectarea bugetului pe 2007, dar ar trebui prevazute niste sume, un plafon in limita caruia se pot acorda aceste facilitati“, a precizat viceprimarul craiovean Sorin Iordache. La rândul sau, directorul economic al primariei, Nicolae Pascu, a spus ca timpul nu este pierdut, deoarece bugetul se poate modifica pe tot parcursul anului. „Nu am luat in calcul in bugetul pe 2007 un plafon de scutiri la impozitul pe cladiri si terenuri. Prin rectificari de buget se pot aduce modificari atât veniturilor, cât si cheltuielilor. Legea finantelor publice locale s-a schimbat si bugetul se poate modifica pe tot parcursul anului, pentru o problema bine fundamentata. Pâna acum prima rectificare de buget era abia dupa luna iunie a anului“, a afirmat Pascu.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus ca mai intâi asteapta investitorii si apoi va adopta masuri in consecinta. „Sa-i vad eu pe investitori ca sunt interesati si sunt de acord cu orice inlesnire legala la plata impozitelor. In cazul in care creeaza locuri de munca vor creste veniturile din impozitele pe salarii“, a declarat Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS