10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRCA ilegal cu vinovati anonimi

RCA ilegal cu vinovati anonimi

Comertul stradal cu polite auto RCA continua nestingherit in Craiova, cu toate ca a fost interzis de pe 10 august 2006 de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).


Agentii volanti care incheie polite RCA in strada sustin ca aceasta practica este singura lor sursa de venit si cer autoritatilor sa le elibereze autorizatii pe masute, in schimbul platii unei taxe la bugetul local. De asemenea, ei cred ca masurile de interzicere a comertului ambulant sunt opera companiilor de asigurari, care vor sa-i scoata de pe piata. „Mi se pare absurd ca s-a pus accentul doar pe RCA. De ce alte tipuri de asigurari, cum sunt cele de viata, se pot incheia la domiciliu, de catre volanti? Cred ca e vorba de anumite interese aici, din partea firmelor mari de asigurari, ca sa ne scoata de pe piata. Ei sustin ca din cauza noastra nu mai intra nimeni in societate sa incheie asigurari“, a declarat Constantin Constantinescu, agent de asigurari. Autoritatile spun ca multe polite incheiate in strada au fost completate gresit, fapt care a avut urmari negative atât pentru clienti, cât si pentru CSA, care a lucrat in ultimul an la infiintarea bazei comune de date a asigurarilor – CEDAM. Agentii volanti sustin, in schimb, ca vinovati sunt mai mult angajatii companiilor, care introduc de multe ori gresit datele in calculator. „S-a spus ca noi gresim datele atunci când incheiem polite. Din contra, ei gresesc mai mult, atunci când introduc datele in calculator. Noi incheiem maximum cinci-sapte polite pe zi si incasam amenzi de la politistii comunitari de câte 250.000 de lei pe zi. Cu plata in 48 de ore, inseamna 130.000 de lei amenda“, a spus alt agent volant RCA. Amenda zilnica incasata de la politistii comunitari ai primariei este un lucru obisnuit de acum pentru toti agentii volanti. „Cotizatia“ este luata in calcul inca de la inceputul fiecarei zile de munca. In plus, agentii spun ca inca sunt cautati de clienti deoarece fac reduceri la incheierea politelor. „Dupa 22 de ani de munca in industria de aparare, n-am alta sansa decât sa stau aici, in strada, ca sa câstig pâinea copiilor. Este avantajos sa inchei la noi polite, pentru ca facem reduceri consistente. Din comisionul de 15% incasat de la firma facem reduceri si de 5-10% si ne multumim cu restul, ca sa atragem clientii. La firme, clientii nu au nici un fel de reducere. Noi cerem primariei sa ne dea autorizatii pentru masute“, a declarat Marin Stefan, alt agent de asigurari.


Brokeri cu surprize pentru companii


Printre politele aflate la dispozitia volantilor se afla cele de la Astra Asigurari, dupa cum a precizat un volant, si de la ARDAF – dupa cum am putut constata trecând printre masutele din centrul orasului. La rândul lor, reprezentantii celor doua companii sustin ca nu au nici o legatura cu politele aflate in strada si ca ele sunt opera unor brokeri din tara. „Probabil ca au polite de la Astra, dar nu de la sucursala noastra. Sunt brokeri in asigurari de la Brasov si din Olt cu care avem probleme. Au luat polite de la noi si nu vor sa le retraga de pe piata acum. Vrem sa apelam la cei de la primarie sa ne ajute pentru ca altfel nu putem sa ne recuperam politele“, a declarat Dorin Toma, director Astra Asigurari, sucursala Dolj. La fel sustine si reprezentantul celeilalte companii aflate pe piata ilegala a asigurarilor. „Am vorbit cu volantii si le-am interzis sa mai incheie politele pe strada. Sucursala noastra a retras toate politele. Din pacate, cele care circula provin de la brokeri din tara. Pe acestea nu le poate retrage sucursala noastra, ci cea care le-a livrat brokerilor“, a afirmat, la rândul sau, Ion Tuta, director adjunct ARDAF, sucursala Dolj. Implicarea intermediarilor brokeri este recunoscuta, de altfel, si de celelalte companii prezente pe piata asigurarilor. Trebuie spus insa ca nu toti brokerii in asigurari trimit volanti in strada. O firma care lucreaza ca intermediar in asigurari poate functiona legal daca are si un spatiu adecvat pentru clienti. Mai mult, de la 1 ianuarie 2007, firma trebuie sa aiba ca unic obiect de activitate brokerajul in asigurari, dupa cum a spus Procopie Fortan, director Omniasig – Sucursala Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU