7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri garantate din banii statului

Afaceri garantate din banii statului

Firmele din sectorul IMM pot apela la credite bancare avantajoase cu ajutorul scrisorilor de garantie emise de Fondul National de Garantare a Creditelor (FNGC). Garantiile materiale sunt scumpe si ajung uneori la 150% fata de valoarea creditului, iar costurile pot fi mai mari cu 2,5 – 5%.


Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au participat recent, la Craiova, la o conferinta privind modalitatile de garantare si finantare destinate societatilor incluse in aceasta categorie. Presedintele FNGC, Aurel Saramet, a prezentat avantajele pe care le presupune o asemenea modalitate de finantare a afacerilor, aratând ca firmele românesti sunt inca departe de cele din UE din punct de vedere al folosirii creditelor bancare. „99% din firmele românesti sunt IMM-uri. Statisticile arata ca doar 25% din ele se finanteaza prin creditare. Restul o fac din surse proprii. In UE, procentul de intreprinderi mici si mijlocii care apeleaza la credite este de 75%. Diferenta aceasta ni se pare ingrijoratoare“, a spus Saramet. Una dintre explicatiile pentru care firmele românesti apeleaza intr-un procent atât de mic la credite ar fi aceea ca nu au garantiile materiale solicitate de banci pentru acordarea de imprumuturi. O solutie ar fi apelarea la credite garantate de stat, prin FNGC – un instrument creat special pentru a sprijini dezvoltarea sectorului IMM in România.


Credite cu costuri mai mici


Presedintele Fondului, Aurel Saramet, a explicat de ce este avantajoasa apelarea la creditele garantate de stat. Pentru firma, garantia materiala trebuie sa acopere uneori 150% din valoarea creditului, ceea ce o face foarte dificila la imprumuturi de valori mari. In plus, garantia materiala presupune costuri suplimentare cu evaluarea bunului gajat, inregistrarea in arhiva electronica a garantiilor, precum si cu asigurarea bunului gajat. Procedura dureaza, in general, aproape o luna, iar costurile vor fi mai mari cu 2,5 – 5% din valoarea creditului. In cazul garantiilor oferite de FNGC, procedurile dureaza o saptamâna, iar costurile sunt mai mari cu 1,5 – 2%, fiind reprezentate de comisionul platit pentru acordarea garantiei, a precizat Aurel Saramet. In plus, garantiile FNGC ar fi avantajoase si pentru banci. „Garantiile materiale nu sunt performante la recuperare. Statisticile arata ca gradul de recuperare nu depaseste 50% din valoarea garantiilor reale depuse la banci. In schimb, garantiile oferite de FNGC sunt mai usor de executat si nu se devalorizeaza. Credem ca in viitor bancile vor fi mai flexibile la structurarea creditelor“, a mai afirmat Saramet. Spre comparatie, bancile din UE acorda firmelor solicitante garantii ale fondurilor, reduceri la costurile creditelor – pentru ca reduc riscurile bancii. Practic, FNGC preia riscul bancilor, dar, la rândul sau, risca eventuala nerecuperare a creditelor. Pâna acum, 0,96% din totalul garantiilor au fost executate de banci. Spre comparatie, in UE procentul de executare este de 2,8 – 3%. Reprezentantii FNGCIMM considera ca gradul de recuperare va fi mai mic decât in cazul bancilor. Procesul de recuperare se va intinde pe unu – trei ani, iar procentul de recuperare va fi de 20 – 25%.


Garantii de 107 milioane de euro


Pentru 2006, se estimeaza ca la nivel national garantiile totale acordate sectorului IMM se ridica la 107 milioane de euro, pentru credite in valoare de 220-230 de milioane de euro. Pentru a primi garantii, firmele trebuie sa prezinte planuri de afaceri solide. Pâna acum, procentul de respingere a acordarii de garantii este de doar cinci la suta din totalul firmelor solicitante. In Oltenia, garantiile acordate IMM pentru credite sunt estimate la 14 milioane de euro. Filiala Craiova, care are sub coordonare judetele din regiune, are autonomie de decizie pentru garantii de pâna la noua miliarde de lei vechi, adica aproximativ 260.000 de euro. In zona, FNGC are ca partenere zece din cele 20 de banci reprezentate in regiune. Ca sa faciliteze accesul mai usor al firmelor la garantiile oferite, FNGC a incheiat conventii cu bancile partenere pentru un plafon de garantare acordat fiecarui client – in limita a 80-90.000 de euro. O dovada a succesului acestui sistem ar fi aceea ca peste 65% din garantiile acordate la nivel national, la circa 1.300 de societati, ar fi apelat la el. Alt sector de activitate il reprezinta finantarile directe pentru investitii, dar acest lucru se face numai in cadrul anumitor programe.


De asemenea, FNGC acorda si imprumuturi ca oricare banca, dar cu dobânzi mai avantajoase. „Dobânzile practicate de noi sunt in marja de piata, pentru ca altfel ar putea fi interpretate ca ajutor de stat. Acestea sunt de 10 – 13%. Comisioanele, in schimb, sunt mai mici ca la banci, reprezentând doar 30% din nivelul acestora. Nu vrem sa fim concurentii bancilor, pentru ca acesta este un domeniu secundar de activitate al nostru“, a concluzionat Aurel Saramet, presedintele FNGC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS