12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriServiciul distruge viata de familie

Serviciul distruge viata de familie

Românii petrec in medie la serviciu cu trei ore mai mult decât salariatii din UE. In aceste conditii, multi angajati spun ca nu mai au timp pentru obligatiile casnice si hobby-uri, dar si ca au resurse financiare putine pentru petrecerea concediilor.


Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala este o tema sensibila, careia i se acorda tot mai putina importanta. Statisticile spun ca petrecem la serviciu circa o treime din viata, timp in care colegii ne sunt mai mereu prin preajma.


De aceea, companiile incep sa fie tot mai interesate de confortul propriilor angajati. De confortul si de multumirea salariatilor poate depinde, in cele din urma, succesul firmei. Nu mai putin adevarat este si faptul ca angajatii trebuie sa pastreze un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Ultimele statistici spun ca românii petrec mai mult timp la serviciu decât angajatii din UE. Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca a oferit publicitatii la sfârsitul lunii septembrie un studiu referitor la calitatea vietii in România si Bulgaria. Analiza a relevat discrepante considerabile intre cele doua tari aflate in prag de aderare la UE si cele 25 de state membre, inclusiv in ceea ce priveste calitatea vietii la locul de munca. Unul dintre capitolele studiului se refera la echilibrul dintre viata profesionala si cea privata. Astfel, numarul mare de ore pe care românii le petrec la serviciu da impresia ca românii sunt cei mai muncitori dintre europeni. Media saptamânala de lucru in România este cu trei ore mai mare decât in tarile membre UE. Procentul femeilor care lucreaza peste 48 de ore pe saptamâna se apropie in tara noastra de cel al barbatilor. Spre comparatie, in UE procentul femeilor care lucreaza un numar mare de ore este jumatate din cel al barbatilor. Modelul cultural autohton le obliga pe femei sa acorde mai mult timp decât barbatii sarcinilor domestice. Ele au adesea in responsabilitate ingrijirea copiilor sau a rudelor mai in vârsta.


Timp putin pentru viata personala


In conditiile enuntate mai sus, este evident ca echilibrul dintre viata profesionala si cea personala este serios afectat. Peste o treime dintre români declara ca, atunci când ajung acasa, sunt prea obositi ca sa se mai ocupe de sarcinile casnice – un nivel mult mai ridicat decât media tarilor din UE. Un procent mai mare de români decât restul europenilor spun ca au dificultati in a-si indeplini obligatiile familiale din cauza ca petrec prea mult timp la locul de munca. In consecinta, românii considera ca au prea putin timp pentru hobby-uri (57%, fata de 31% – restul europenilor), pentru o viata sociala (45%, fata de 33% – in UE), pentru contacte cu ceilalti membri ai familiei (29%) si chiar pentru somn (24%). Tot potrivit statisticilor, mai putin de jumatate din populatia matura din zonele urbane pleaca in concediu. Categoriile cu potentialul cel mai ridicat pentru petrecerea vacantelor sunt tinerii sub 30 de ani, persoanele cu venituri mai ridicate si cele cu studii superioare.


Desi dreptul la concediu platit este reglementat de legislatia româneasca, in realitate se constata ca foarte multe persoane nu dispun de resursele necesare pentru a profita de aceste concedii si de a pleca in vacante. In acest sens, autoritatile au lansat recent ideea posibilitatii includerii in pachetele salariale a tichetelor de vacanta, pentru a determina românii sa se relaxeze in concedii, ca mai apoi sa fie eficienti la serviciu. Este interesant de vazut cum va arata media orelor de munca dupa aderarea tarii noastre la UE.


Concurenta de pe piata comuna va genera un nivel mai mare de stres, asa incât angajatii vor fi nevoiti sa se relaxeze pe masura. Cu alte cuvinte, sa petreaca mai putin timp la serviciu, dar sa munceasca mai eficient.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU