5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDNA are din nou de lucru

DNA are din nou de lucru

Comisarii financiari doljeni suspecteaza ca 7.000 de tone de uleiuri minerale s-ar fi „scurs“ pe piata neagra a carburantilor. Alt caz suspect de spalare de bani – 26 de miliarde – a fost trimis pentru investigatii la ONPCSB. Comerciatii au incasat amenzi de 6,5 miliarde.


Comisarii Garzii Financiare Dolj au sesizat recent Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu un posibil caz de fraudare a bugetului de stat cu suma de 164 de miliarde de lei vechi,de catre o societate comerciala din localitatea Bals.


In urma verificarilor efectuate in cursul lunii noiembrie, acestia au descoperit premisele ca aproximativ 7.000 de tone de uleiuri minerale neaccizabile achizitionate de la diverse rafinarii sa fi ajuns pe piata neagra a carburantilor prin tranzactii derulate pe parcursul anului 2005, pe baza autorizatiei de utilizator final obtinuta de firma de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Olt.


Metoda patentata


Metoda de fraudare a bugetului este deja patentata si verificarile facute in ultimul an au scos de fiecare data la iveala cazuri de acest gen: firma obtine de la fisc o autorizatie de utilizator final si pe baza acesteia cumpara cantitati impresionante de uleiuri minerale neaccizabile; ulterior, acestea sunt tranformate in combustibili si vândute ca si carburanti accizabili pe piata neagra; firma incaseaza toti banii si nu plateste accize si impozit pe profit. „In cazul de fata, numai accizele insemnau 121,6 miliarde de lei. Prejudiciul a fost estimat dupa preturile practicate pe piata pentru benzina cu plumb, la care s-au adaugat impozitul pe profit, accizele si penalizarile. Cazul a fost transmis catre DNA pentru continuarea cercetarilor“, a precizat Dragos Ursulescu, comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj.


Este foarte posibil ca societatea infiintata in 2004 sa fi devenit firma-fantoma, având in vedere ca nu mai functioneaza la sediul declarat, nu a depus la fisc situatiile financiare pe anul 2005, iar administratorul nu este de gasit. Comisarii financiari au sesizat organele de cercetare penala in alte patru cazuri. In trei dintre ele este vorba de refuzul de a se prezenta la verificari. Indiciile duc la concluzia ca societatile sunt tip fantoma, având sedii fictive. In al patrulea caz, comisarii au sesizat Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), fiind vorba de utilizarea a 26 de miliarde de lei vechi din fondurile societatii in interes personal.


Verificarile din cursul lunii noiembrie s-au soldat cu amenzi in valoare totala de 5,65 miliarde de lei vechi pentru agentii economici care nu respecta legea, fiind, dupa cele precizate de comisarul-sef Dragos Ursulescu, printre cele mai mari din ultimul timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS