10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComercializarea porcilor vii ar putea fi interzisa

Comercializarea porcilor vii ar putea fi interzisa

Doljenilor ar putea sa le fie interzisa cumpararea porcilor vii din târguri, de sarbatori, daca Directia Sanitar-Veterinara nu va da acordul pentru comercializarea lor.


Prezenta focarelor de pesta porcina in Dolj si in luna noiembrie ar putea avea in continuare repercusiuni asupra locuitorilor din judet. In cazul in care Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Dolj nu va da acceptul pentru vânzarea porcilor vii in târguri, cumparatorii vor fi nevoiti sa apeleze la magazine de specialitate de sarbatori. Daca in judet situatia deschiderii târgurilor este incerta, craiovenii au sanse aproape nule sa isi achizitioneze porci, potrivit sefului DSV, Andrei Butaru. „Inca nu putem sa spunem unde vom da derogari pentru a se putea vinde animalele. Cert este ca nu vom risca sa facem aceasta actiune in zonele in care evolueaza bolile. Nici in prezent nu avem o situatie exacta a târgurilor inchise, deoarece evolutia bolilor in zona respectiva ne poate determina sa le dam drumul astazi, iar peste câteva zile sa interzicem vânzarea porcilor acolo“, a declarat Butaru.


Cu ocazia sarbatorilor de iarna, fiind o situatie mai speciala, când cele mai multe persoane doresc sa isi cumpere un porc, specialistii din cadrul directiei s-au gândit sa gaseasca totusi solutii pentru a nu stopa acest gen de comert. „Trebuie sa facem ceva pentru cei care au porci in gospodarie si vor sa ii vânda. Vom lua o decizie in zilele urmatoare“, a precizat seful DSV.


Pretul porcilor nu va creste


Chiar daca nu vor avea posibilitatea sa isi cumpere un porc viu, craiovenii se pot consola cu carnea livrata in carmangeriile din oras. Desi comerciantii se plâng ca numarul clientilor este inca destul de mic, spera ca in apropierea Craciunului vânzarile vor creste semnificativ.


„Ii asteptam pentru ca avem sa le punem la dispozitie destula carne. De obicei oamenii asteapta sarbatorile ca sa manânce carne de porc, asa cum este traditia. Preturile insa nu vor creste, cum s-a intâmplat in fiecare an, desi mai sunt in judet focare de pesta porcina“, a spus Anca Coman, comercianta in Piata Centrala.


Cu aproximativ trei saptamâni inainte de Craciun, majoritatea magazinelor alimentare afisau preturi asemanatoare la produsele din porc. Cele mai mari preturi erau la kilogramul de cotlet de porc, care ajungea si la 160.000 de lei, pulpa fara os – 155.000 de lei, iar cu os 115.000 de lei. Pentru un kilogram de coasta, cumparatorul trebuia sa plateasca 130.000 de lei, iar pentru ceafa de porc 160.000 de lei.


„Chiar daca ne spun vânzatorii ca vom putea lua kilogramul de porc la acelasi pret in preajma Craciunului, avem indoieli. Daca nu se va permite vânzarea lor vii, atunci toti se vor orienta spre magazine si, cum e românul numai dupa câstig, patronii vor specula sigur acea perioada sa faca mai multi bani. De suferit vom avea tot noi, care vom face economii ca sa luam o plasuta de carne de porc“, a explicat Ileana Firescu, cumparatoare.


Examen obligatoriu pentru depistarea trichinelozei


Specialistii DSV avertizeaza ca trichineloza este o boala parazitara produsa de trichinella spiralis, care se transmite la om prin consum de carne infestata, focarul de infectie fiind sobolanii. Boala nu produce insa simptome la porc. Pentru a afla daca animalul este sanatos trebuie realizat examenul trichineloscopic, care costa 70.000 de lei, putând fi efectuat in Craiova la circumscriptiile sanitar-veterinare din Piata Craiovita, Piata Veche si la cea din Valea Rosie. Trebuie aduse probe din zona muschilor intercostali, portiunea pilielo-diafragmatica si din cea musculara a diafragmei. Carnea infestata se confisca si se arde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU