15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDomenii de milioane de dolari in Oltenia

Domenii de milioane de dolari in Oltenia

In topul celor mai bogati 300 de români, intocmit de revista Capital, sunt si 13 olteni, cu unul mai putin decât anul trecut, care au o avere totala de 340 – 360 de milioane de dolari. Dintre aceasta suma, aproximativ 45% apartine doljenilor, iar restul vâlcenilor, locuitorii din Mehedinti, Olt si Gorj nefiind reprezentati in top.


Domeniile care i-au facut celebri sunt dintre cele mai variate – de la piata de capital la imobiliare, agricultura, vinificatie, industrie auto, constructii sau industrie alimentara. Cel mai bogat om din regiune este Nicolae Sofianu, din Râmnicu Vâlcea, cu o avere estimata la 45 – 50 de milioane USD. Potrivit topului, grupul sau de firme este constituit din mai multe companii ce defasoara activitati conexe constructiilor de imobiliare. Alt domeniu in care a investit Sofianu este si turismul. Tot in el au investit si Ion si Maria Tudor (44 de milioane de dolari), care si-au plasat banii si in industrie (Uzina Mecanica din Râmnicu Vâlcea). Al treilea in topul celor mai bogati oameni din Vâlcea este Dumitru Becsenescu (40 – 42 de milioane USD). Acesta „a pariat“ pe o gama mai larga de domenii – turism, distributie produse petroliere si transporturi. De anul trecut, acesta este si unul dintre observatorii României la Parlamentul European.


Piata de capital, afacere de top in Dolj


In Dolj, un singur oltean a investit in industrie alimentara, dar a câstigat milioane de dolari (10 – 11) – Ion Busuioc, directorul general al companiei Pan Group. Cel mai bogat afacerist din Dolj este insa Dinel Staicu, cu o avere estimata la 35 – 38 de milioane de dolari. Potrivit Top Capital, desi in ultimii ani Dinel Staicu si-a largit aria de investitii in afaceri, cea mai mare parte a averii sale se regaseste in continuare pe piata de capital. De fapt, potrivit informatiilor furnizate de Top, Staicu este singurul dintre cei 13 olteni care a facut bani pe piata de capital. Alte domenii in care au investit craiovenii sunt agricultura, viticultura si vinificatia, asa cum este Mihai Anghel. Constantin si Calin Popeci s-au orientat catre investitiile in industrie, auto si imobiliare de unde au strâns o avere de 30 de milioane USD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS