3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia vrea 500 de milioane de euro de la UE

Oltenia vrea 500 de milioane de euro de la UE

Cu toate ca executivul european nu a primit din partea României planul de dezvoltare regionala, adica modul in care vor fi folosite fondurile UE alocate in perioada 2007 – 2013, oltenii stiu câti bani si-au propus sa obtina.


Oficialii de la Bruxelles au avertizat recent România ca nu a prezentat executivului european planurile de dezvoltare regionala necesare cheltuirii fondurilor alocate de la bugetul UE pentru perioada 2007 – 2013. Statele membre trebuie sa arate cum vor folosi ajutoarele europene pentru a-si stimula cresterea economica si pentru a crea locuri de munca. Ele vor avea la dispozitie pentru perioada mentionata peste 350 de miliarde de euro, adica 35% din bugetul UE, din care vor fi finantate proiecte pentru stimularea dezvoltarii regionale. In baza informarilor, comisarii europeni vor hotari care proiecte vor fi finantate. România a infiintat in luna martie un colectiv de lucru care are ca obiectiv cresterea puterii de absorbtie a fondurilor structurale pe care le va primi de la UE.


Probleme de coordonare


Potrivit oficialilor din sistem, planul national de dezvoltare regionala mai are nevoie de timp pentru a fi definitivat, problema aflându-se acum la ministerele de resort. Spre exemplu, planul operational regional pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia si-a stabilit deja o suma indicativa de circa 500 de milioane de euro, care se doreste sa fie accesata din bugetul UE.


„Programul nostru regional de dezvoltare este aprobat deja. Pentru perioada 2007 – 2013 ne propunem sa accesam circa 500 de milioane de euro pentru dezvoltare regionala. Avem 14% din fondurile disponibile, din acest punct de vedere fiind pe locul doi, dupa Moldova. Putem insa sa obtinem mai multi bani, dupa cum putem obtine mai putini daca nu intocmim proiecte viabile“, a precizat Marilena Bogheanu, directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia. Aceasta a afirmat ca mai multe ministere trebuie sa coaguleze propunerile de la nivel regional, pentru a le da o forma finala: „Din câte am inteles, la nivel national nu s-a definitivat programul din cauza nesincronizarii intre ministere. Ei trebuie sa faca o sinteza pe care s-o prezinte UE“.


Dupa aderare, agentiile de dezvoltare regionala vor avea in atributii gestionarea directa a fondurilor europene la nivel regional. In prezent, intre acestea si Ministerul Integrarii Europene (MIE) exista un contract de servicii in baza caruia ministerul face platile de bani catre beneficiari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU