7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIMM-urile oltene, datoare vândute

IMM-urile oltene, datoare vândute

Conform statisticilor, IMM-urile au depasit marii contribuabili in ceea ce priveste datoriile la stat. In perioada 30 iunie – 30 septembrie, restantele au crescut cu 27%. Reprezentantii IMM considera ca firmele au nevoie de infuzie masiva de capital pentru a rezista.


Intreprinderile Mici si Mijlocii din România (IMM) au intrecut marii contribuabili la capitolul privind datoriile restante catre bugetul de stat, indica ultimele statistici date publicitatii de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit statisticilor, la sfârsitul lunii septembrie 2006 acestea datorau la buget 10,96 miliarde de lei, fata de 5,35 miliarde – cât datorau marii contribuabili. Cu toate acestea, autoritatile sunt ingrijorate fata de restantele marilor contribuabili, asa-numitele arierate, despre care stiu ca, in mare parte, sunt irecuperabile.


Cea mai mare parte a datoriilor marilor contribuabili este catre bugetul asigurarilor sociale de stat (2,7 miliarde de lei), in timp ce intreprinderile mici si mijlocii inregistreaza cele mai mari debite catre bugetul de stat (5,9 miliarde de lei). Din cauza datoriilor, aproape 10.000 de intreprinderi mici si mijlocii se afla in procedura de executare silita, alte 78 sunt in administrare speciala, iar 671 de societati au beneficiat de inlesniri la plata. Tot statisticile indica faptul ca datoriile marilor firme din tara au scazut cu peste 45% in perioada 30 iunie – 30 septembrie, de la 9,8 miliarde la 5,35 miliarde, in timp ce in aceeasi perioada restantele IMM-urilor au crescut cu 27%.


Nevoie de capital


Potrivit unui studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) pentru acest an, Regiunea Sud-Vest Oltenia se afla pe un loc fruntas in tara in ceea ce priveste gradul de indatorare al firmelor din acest sector. IMM-urile din regiune sunt pe primul loc intre regiunile de dezvoltare la capitolul privind estimarea cresterii datoriilor neplatite (CAS, TVA, taxe si impozite etc.) – cu o crestere de 43,75% in 2006 fata de 2005. In top figureaza si cresterea datoriilor fata de banci sau furnizori (cu 32,5% in 2006 mai mari fata de 2005). Procentul este insa mare si in ceea ce priveste cresterea datoriilor clientilor fata de firma (43,24%).


Fata de situatia inregistrata, reprezentantii IMM sunt de parere ca ea nu ar trebui sa mire având in vedere ca la bugetul de stat cea mai mare parte este asigurata de aceasta categorie de firme. „Peste 70% din bugetul de stat este asigurat de IMM-uri. Normal ar fi ca aceasta proportie sa se respecte si la datorii. Trebuie facuta o comparatie de acest gen“, a precizat Valentin Cristea, vicepresedinte al CNIPMMR. Acesta a comentat si situatia IMM-urilor din Regiunea Sud-Vest, spunând ca ele au o nevoie masiva de capital din afara regiunii: „Atâta timp cât nu va aparea o infuzie masiva de capital din afara si banii se vor muta dintr-un buzunar intr-altul, datoriile nu vor scadea. Preturile la utilitati cresc, iar adaosurile nu vor reusi sa acopere aceste restante“. In acelasi timp, trebuie spus ca acest secor de firme din regiune sta deficitar la capitole la care nu este vorba neaparat de finantare. IMM-urile din Sud-Vest au cea mai scazuta cota in ceea ce priveste serviciile postvânzare (4%) si doar 18% dintre ele realizeaza strategii de dezvoltare. De asemenea, o mare parte din IMM-uri se plâng de dobânzile mari la creditele bancare. Totusi, firmele din regiune sunt singurele care au apelat pâna acum la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Situatia arata ca multe dintre ele s-au bazat pe autofinantare (72%), apoi au apelat la creditele bancare (44%), leasing (34%) si FNGCIMM (2%). Apelarea la fondul de garantare a creditelor este explicata de Valentin Cristea „fie prin faptul ca fondul a fost mai bine popularizat in aceasta zona, fie prin aceea ca firmele nu au cu ce sa-si garanteze creditele si atunci au apelat la aceasta modalitate de finantare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS