10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii, zelosi in obtinerea cotelor de lapte

Doljenii, zelosi in obtinerea cotelor de lapte

Ieri a fost ultima zi in care producatorii puteau face solicitari pentru alocarea cotei de lapte. Cei care nu s-au inscris inca si doresc sa mai vânda lapte de vaca dupa 2007 vor fi nevoiti sa-si cumpere cota.


In negocierile cu Uniunea Europeana, România a obtinut o cota de lapte de 3,2 milioane de tone, grasimea de referinta stabilita fiind de 3,9%. Aceasta cota indica laptele pe care producatorii autohtoni – fie ei individuali, microferme sau ferme – il vor putea comercializa la procesatori sau direct pe piata libera dupa aderarea României la UE. Proprietarii de vaci de lapte care nu detin cota nu vor putea vinde lapte si produse lactate, ci va trebui sa-l foloseasca pentru consumul propriu. „Intrând in familia europeana, trebuie sa respectam regulile europene. Prin introducerea cotei de lapte se regleaza cererea si oferta din piata“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Doljenii, pe primul loc in regiune la cotele de lapte


Fie ca nu au stiut la ce foloseste aceasta cota, fie ca au asociat-o cu cotele comuniste, fata de care au resimtit o oarecare teama, exista si persoane care au renuntat de buna voie la dreptul la cota de lapte, prin nedepunerea cererilor.


Potrivit statisticilor, la nivelul judetului Dolj sunt 24.650 de exploatatii. „Pâna acum au fost centralizate aproximativ 19.181 de cereri pentru cotele de lapte, ceea ce reprezinta cam 78% din total. Mai sunt insa cereri necentralizate. Speram ca pâna la 31 octombrie sa atingem un procent de 95%“, declara saptamâna trecuta Valentin Bulumaci, directorul adjunct al DADR Dolj.


Ieri dupa-amiaza, numarul cererilor depuse era insa mult mai mare. „Pâna acum au depuse 21.426 de cereri pentru vânzari directe si 714 pentru livrari la procesatori. Totalul de aproximativ 22.000 de cereri reprezinta cam 90% din exploatatiile zootehnice (potrivit statisticilor) din judet. Acest procent ne situeaza pe primul loc in regiunea Oltenia“, a declarat Cornel Popa. Potrivit acestuia, in zilele urmatoare sunt asteptate celelalte centralizari din teritoriu (oamenii au putut depune inclusiv ieri cereri).


De acum incolo, cota va putea fi obtinuta contra cost


Cei care „au pierdut trenul“ si nu au obtinut acest drept o vor putea face si de acum incolo, insa numai contra cost (cota de lapte poate fi vânduta, inchiriata sau lasata mostenire).


Producatorii agricoli care au avut in vedere potentialul unei afaceri cu cote si astfel au obtinut mai mult decât le era necesar vor iesi din sistem – nerealizarea a cel putin 70% din cota individuala atrage dupa sine diminuarea cotei cu cantitatea nerealizata, care va fi trecuta la rezerva nationala. Rezerva nationala se va constitui si din diferenta dintre cantitatea totala de lapte pentru care a fost solicitata cota de producatori si cota de lapte a României.


Pentru laptele de capra si de oaie nu exista inca o cota


Beneficiarii de exploatatii zootehnice de caprine si de ovine nu au fost nevoiti sa obtina o cota de lapte. „Pentru cantitatile de lapte de capra si de oaie nu au fost impuse cote pentru ca acestea sunt destul de mici – nu prea se comercializeaza lapte si produse din lapte de capra si oaie“, a spus Cornel Popa. Astfel, din 2007, acestia vor putea comercializa linistiti laptele produs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS