11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Renta cu poticneli

O parte din dosarele depuse de doljeni anul acesta, in cadrul programului Renta Viagera Agricola, au fost trimise inapoi din cauza unor probleme sesizate de reprezentantii Oficiului National de Renta Viagera Agricola (ONRVA). Pentru a primi banii care le revin conform legii in 2007, potentialii beneficiari ai rentei trebuie sa mai faca niste drumuri in plus.


Pe masura ce trece timpul, reprezentantii Oficiului National de Renta Viagera Agricola (ONRVA) descopera in cadrul programului tot mai multe probleme. Pentru unele dosare din Dolj au fost descoperite, de exemplu, unele neconcordante intre prenumele din buletinul de identitate si cel din titlul de proprietate. „De exemplu, in buletin era trecut Popescu Ioan, iar in titlul de proprietate Popescu Ion. Pentru a remedia aceasta situatie va trebui sa depuna o adeverinta potrivit careia Popescu Ioan si Popescu Ion sunt una si aceeasi persoana“, a declarat Remulus Chitu, seful Biroului Judetean de Renta Viagera din Dolj. Potrivit spuselor acestuia, ulterior, proprietarii va trebui sa schimbe titlul de proprietate in conformitate cu numele din buletin.


Persoanele notificate au la dispozitie 30 de zile pentru remedierea situatiei


Aceasta nu este insa singura situatie ce trebuie remediata. „Mai sunt persoane in cazul carora, când au intocmit actele de vânzare-cumparare, le-au facut in lipsa cadastrului, specificând ca beneficiarul se obliga sa faca ulterior cadastrul. Beneficiarul s-a autentificat fara lucrari de cadastru, fara intabulare, fara carte funciara“, a spus Chitu. Cumparatorul terenurilor (beneficiarul rentei) trebuie sa faca acum cadastrul. „Pâna acum au fost trimise aproximativ 30 de adrese pentru remedierea acestei situatii. Persoanele notificate au la dispozitie timp suficient in acest sens – 30 de zile“, a mai spus Remulus Chitu. Daca nu vor remedia situatia, acestea (9,14% din totalul dosarelor inregistrate la Bucuresti 4,8% din totalul dosarelor depuse) risca sa piarda dreptul la renta.


Renta viagera mai rapida si mai… moderna


Programul „Renta Viagera Agricola“ are din ce in ce mai multi „clienti“. Numarul potentialilor beneficiari de renta din 2007 se ridica la câteva sute. „Pâna in prezent, la Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj au fost depuse 616 dosare care solicita renta viagera“, a spus Remulus Chitu. Vestea buna este ca, desi numarul lor este in crestere, in curând acestea vor fi aprobate intr-un timp mult mai scurt. Acest lucru se datoreaza faptului ca incepând de luna aceasta Biroul Judetean de Renta Viagera Dolj lucreaza in sistem informatizat. Dosarele incheiate la Birourile Judetene sunt arhivate si transmise prin internet catre ORNVA, urmând ca raspunsul sa fie primit on line. „Avantajul acestei metode va fi acela ca vom beneficia de o mai mare rapiditate in rezolvarea dosarelor. Pâna acum am introdus in baza de date aproximativ 30 de dosare“, a afirmat Remulus Chitu. Acestea reprezinta aproximativ 10% din cele 288 de dosare ce urmeaza sa fie introduse in baza de date direct din Craiova.


Persoanele care vând terenul agricol primesc 100 de euro/an/hectar


„Renta Viagera Agricola“ este un program care se adreseaza persoanelor cu vârste peste 62 de ani care doresc sa vânda sau sa arendeze proprietatile pe care le detin. Potrivit legilor in vigoare, persoanele care vând sau arendeaza terenul primesc de la stat 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol vândut si 50 de euro/an pentru fiecare hectar arendat. Totusi, una dintre conditiile de eligibilitate impuse de lege este aceea ca persoanele care doresc sa beneficieze de renta viagera trebuie sa detina in proprietate mai putin de zece hectare de teren agricol si sa pastreze pentru folosinta proprie o suprafata mai mica de 0,5 hectare.


Procedura de obtinere a rentei viagere


Cei care doresc sa beneficieze de renta viagera trebuie sa depuna la Biroul Judetean pentru Renta o cerere si o copie de pe actul de identitate, actul de vânzare-cumparare sau titlul de proprietate al arendatorului si contractul de arenda in original si copie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS