5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrivatizarea AVIOANE Craiova, in 2007

Privatizarea AVIOANE Craiova, in 2007

Doua dintre firmele interesate au solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor pâna pe 10 ianuarie.


Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) a prelungit pâna pe 10 ianuarie termenul de depunere a ofertelor pentru achizitionarea pachetului majoritar de 80,9% din actiunile SC AVIOANE SA Craiova. Decizia a fost luata la solicitarea celor doua firme care achizitionasera caietul de prezentare a firmei, au anuntat ieri reprezentantii societatii craiovene. „Este vorba despre suedezii de la SAAB si de firma englezeasca AGI GROUP. Acestea au solicitat inaintea expirarii termenului de depunere a ofertelor, care a fost pe 30 octombrie, o prelungire. Au considerat ca timpul pe care l-au avut la dispozitie a fost prea scurt si au vrut sa-si pregateasca mai bine ofertele“, a precizat Pantelimon Vâlceanu, directorul general al AVIOANE Craiova.


Conditiile de licitare nu se schimba


Statul român incearca pentru a doua oara sa privatizeze uzina craioveana, dupa ce prima incercare a esuat. Conditiile de participare la licitatie ramân aceleasi. Prima conditie pusa eventualului investitor este ca acesta sa aiba pe anul precedent depunerii ofertei o cifra de afaceri de minimum zece milioane de euro.


A doua cerinta prevede prezentarea unui plan de afaceri pe o perioada de pâna la cinci ani, pentru operarea si dezvoltarea societatii. Prin acesta investitorul trebuie sa se angajeze intr-un program de investitii pentru modernizare si dezvoltare de minimum 5,015 milioane de euro, din care 1,675 milioane de euro in termen de un an de la preluarea pachetului majoritar de actiuni. Poate fi considerat investitie si aportul in numerar la majorarea capitalului social al societatii.


De asemenea, ofertantul trebuie sa se angajeze ca investeste 30.000 de euro pentru obtinerea avizului de mediu si minimum un milion de euro drept capital social pentru societate, cu titlu de imprumut, in conditii mai avantajoase decât ofera bancile.


Participantii la licitatie trebuie, de asemenea, sa faca dovada unei experiente de minimum cinci ani in domeniul industriei de constructii si reparatii de aeronave. Cu toate ca doar doua firme si-au anuntat intentia serioasa sa preia societatea, de AVIOANE Craiova au mai fost pâna acum interesate Israel Aircraft Industries (IAI) si italienii de la FINEMECANICA. Directorul Vâlceanu considera prelungirea termenului de ofertare un lucru benefic, deoarece pâna pe 10 ianuarie 2007 pot aparea si alti ofertanti. Zvonurile spun ca inclusiv SAAB, cea care pare foarte interesata de privatizarea fabricii, nu ar avea un interes. Suedezii ar vrea un contract cu MApN pentru livrarea de avioane Gripen, insa informatia nu a fost confirmata pâna la aceasta ora de surse oficiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS