10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCursurile gratuite le dau idei intreprinzatorilor din agroturism

Cursurile gratuite le dau idei intreprinzatorilor din agroturism

De la inceputul acestei luni, Facultatea de Agricultura din Craiova este gazda unor cursuri ce au drept scop imbunatatirea pregatirii profesionale a fermierilor si lucratorilor din pensiunile agroturistice. Veniti din toate colturile tarii, acestia se gândesc deja la infiintarea unei asociatii.


Din aceasta luna si pâna la inceputul lui 2007, Facultatea de Agricultura din Craiova organizeaza cursuri pentru fermierii si lucratorii din pensiunile agroturistice din tara, ce au drept scop dobândirea de cunostinte noi cu privire la tehnologii si practici moderne, necesare pentru a pune in valoare investitiile realizate cu fonduri europene si nu numai. Cursurile fac parte dintr-un proiect de instruire profesionala in agricultura al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Potrivit acestui proiect, toate costurile legate de participarea la cursuri (cursuri, cazare, masa, transportul si suportul de curs) sunt suportate din bugetul proiectului. „Cursul este finantat prin Masura 4.1 «Imbunatatirea pregatirii profesionale» a programului SAPARD“, a declarat Marius Vladu, administratorul proiectului. Potrivit acestuia, la final, participantii vor primi o diploma de absolvire avizata de MAPDR.


In cadrul proiectului se organizeaza patru module de instruire: „Pregatire profesionala in managementul general al exploatatiei/societatii comerciale – pentru productia vegetala si cea zootehnica“, „Pregatire profesionala a fermierilor pentru productia vegetala“, „Pregatire profesionala a fermierilor pentru cresterea vacilor de lapte“ si „Pregatire profesionala pentru lucratorii din gospodariile agroturistice“.


Cursantii din domeniul agroturistic vor sa colaboreze


In prezent, unul dintre cursurile care se defasoara la Craiova este cel de „Pregatire profesionala pentru lucratorii din gospodariile agroturistice“, ce se adreseaza atât persoanelor din mediul rural care doresc sa mentina si sa dezvolte activitati agroturistice, cât si angajatilor/angajatorilor unitatilor de turism rural. Dupa câteva saptamâni de curs, cei aproximativ 50 de cursanti adunati din toata tara (majoritatea din regiunile prioritare Nord Iasi si Centru Alba) sunt convinsi ca acest curs ii va ajuta la dezvoltarea afacerilor pe care le au in acest domeniu. Drept model au si afacerile din domeniul agroturistic dezvoltate in alte tari. „Cursurile ne vor ajuta atât din punct de vedere social, cât si profesional. Invatam atât de la cadrele didactice, cât si unii de la altii“, a declarat Cornelia Petrascu, unul dintre cursantii din Alba Iulia. Potrivit acesteia, cursantii planuiesc sa infiinteze o asociatie a intreprinzatorilor din domeniu. In plus, spera la o colaborare viitoare.


„Cursurile ii vor ajuta la imbunatatirea modului de lucru“


Alte module din cadrul acestui program, potrivit calendarului desfasurarii sesiunilor de pregatire, sunt cel de „Pregatire profesionala a fermierilor pentru productia vegetala“, destinat proprietarilor de teren agricol, fermieri, arendasi, tineri si alte persoane care doresc sa devina intreprinzatori in mediul rural, si cel de „Pregatire profesionala in managementul general al exploatatiei/societatii comerciale – pentru productia vegetala si pentru cea zootehnica“ – destinat directorilor din domeniul agricol, silvicol, piscicol si altor persoane care doresc sa-si perfectioneze cunostintele manageriale. „Au posibilitatea sa-si analizeze propriile afaceri. Cursurile ii vor ajuta la imbunatatirea modului de lucru, sa-si faca propriile previziuni“, a spus Marius Vladu. De fapt, participantii la curs au avut deja posibilitatea sa puna in practica toate cele invatate – au semanat deja o ferma din Segarcea, urmând ca in perioada urmatoare sa verifice calitatea semanaturilor.


60% pregatire practica si 40% pregatire teoretica


Potrivit spuselor lui Vladu, pe lânga sesiunea de pregatire (fiecare modul cuprinde 120 de ore de curs si lucrari practice, a câte opt ore pe zi – 60% practica si 40% pregatire teoretica), pentru cursanti sunt organizate, in timpul liber, si o serie de activitati care includ, de exemplu, participari la teatru, vizite la muzee si in Parcul „Romanescu“. „Cursantii din aceasta perioada au fost mai norocosi pentru ca au posibilitatea sa participe la unele din evenimentele organizate in cadrul Zilelor Craiovei“, a mai spus Marius Vladu.


Cine sunt beneficiarii cursurilor


Pentru toate modulele de cursuri, care se vor desfasura in cadrul acestui proiect, au prioritate beneficiarii de finantari SAPARD si cei care au depus deja un dosar de finantare pentru Programul SAPARD. In limita locurilor disponibile mai pot participa si persoane fizice sau juridice care au proiecte SAPARD respinse, dar si alte categorii de persoane interesate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS