12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIMM-urile doljene, fara fonduri UE in 2007

IMM-urile doljene, fara fonduri UE in 2007

Birocratia si lipsa de pregatire vor impiedica micii intreprinzatori sa acceseze fonduri structurale in primul an de apartenenta la UE. Analistii sunt de parere ca aproape jumatate din IMM-uri nu vor face fata concurentei si vor disparea.


Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) doljene nu vor reusi sa acceseze nici un fond comunitar in primul an de UE, apreciaza specialistii din piata, cu toate ca banii sunt disponibili, cel putin teoretic, de la 1 ianuarie 2007. Potrivit celor precizate de Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), printre cauze se numara atât lipsa informatiilor cu privire la aceste fonduri, cât si birocratia. „Procedurile de elaborare a ghidurilor de finantare cer mult timp. Daca ghidurile sunt trimise la Bruxelles dupa 1 ianuarie 2007, dureaza cel putin trei-patru luni pâna sunt aprobate. Abia apoi, acestea se intorc in tara si sunt publicate. Dupa aceea, firmele incep sa se informeze, sa conceapa proiecte si sa le depuna. Cel putin pâna in toamna anului viitor, nu se va depune nici un proiect“, este de parere Valentin Cristea.


La aceste cauze se adauga interesul scazut al unor firme pentru accesarea fondurilor structurale, precum si slaba informare in ce priveste posibilitatea de accesare a unor programe. Avantajate sunt firmele care au accesat fonduri in cadrul programelor de preaderare, deoarece acestea sunt familiarizate cu modul de lucru si conditiile de eligibilitate. Totusi, nici acestea nu au un portofoliu de proiecte de rezerva pentru perioada imediata aderarii. „Patronii nu au informatii despre modul in care se vor derula finantarile si despre criteriile de eligibilitate. Se stie ca sunt disponibile 600 de milioane de euro pentru programul «Competitivitate», componenta care se adreseaza strict IMM-urilor. Evident, aceste firme pot depune proiecte de finantare si pe alte sectoare. Noi vom derula in curând o campanie de instruire si implementare a aquis-ului comunitar in ce priveste problemele de mediu“, a mai spus Valentin Cristea.


IMM-urile si guvernul vorbesc limbi diferite


Analistii din piata sunt de parere ca acest an este ultimul de activitate pentru o mare parte din IMM-uri. Impactul aderarii la UE ii va determina pe multi intreprinzatori, nepregatiti sa faca fata unei concurente acerbe, sa-si inchida afacerile. Dupa estimari, ar fi vorba de circa o treime din cele 500.000 de IMM-uri existente. In schimb, alti analisti sustin ca 40-55% din aceste intreprinderi vor da faliment dupa 1 ianuarie 2007.


Cauzele socului pe care acest sector il va trai in primul an dupa aderare tin in principal de competitivitatea scazuta a micilor intreprinderi si de managementul de slaba calitate. Organizatiile de profil acuza guvernul de lipsa programelor de sprijinire a acestui sector si de o politica fiscala descurajanta. Bancile sunt acuzate si ele ca nu au produse de creditare care sa tina seama de specificul unui IMM, practicând in plus si dobânzi mai mari decât cele din Occident.


De partea cealalta, oficialii guvernamentali se apara spunând ca deruleaza programe pentru sprijinirea micilor intreprinzatori. Este vorba de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care faciliteaza accesul la credite avantajoase. La rândul lor, bancile sustin ca sunt pregatite si chiar interesate sa crediteze IMM-urile, dar ca lipsa unor planuri solide de afaceri si riscul inca mare de faliment in acest sector afecteaza volumul de credite acordate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS