Vin bani pentru incalzire

Autori


Familiile nevoiase vor primi de la 1 noiembrie ajutor financiar pentru incalzirea locuintei. Noutatea consta in faptul ca ajutorul nu se va mai acorda sub forma de bonuri valorice, ca in anii trecuti.

Potrivit OUG nr. 57/2006 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, ca si in anii precedenti, compensarile si ajutoarele pentru incalzirea locuintei sunt impartite in trei categorii, in functie de modul de incalzire a locuintei: cu energie termica, cu gaze naturale si cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri.

Comparativ cu anii trecuti, anul acesta se vor implica in proces consiliile locale. „Actul normativ ne-a obligat ca pâna pe 20 septembrie sa furnizam consiliilor locale baza noastra de date cu persoanele care au beneficiat pâna acum de subventie. Consiliile locale se vor ocupa de primirea actelor si incheierea contractelor cu furnizorii de energie termica si gaze naturale. La sfârsitul lucrarilor, noi vom primi centralizatoarele, pe baza carora vom face decontarile“, a declarat Doina Tircomnicu, directoarea executiva adjuncta a Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Dolj.

Subventie pentru un venit maxim de 500 RON

Pentru a inlatura dificultatile semnalate anii trecuti (cheltuieli administrative mari din partea bugetului de stat prin utilizarea sistemului de plata cu bonuri valorice), guvernul a introdus, potrivit OUG nr. 57/2006, un sistem de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei mult mai flexibil si cu impact direct asupra familiilor defavorizate. S-a modificat plafonul maxim de venit net lunar pe membru de familie, crescând de la 310 RON pâna la de 500 RON. In plus, s-a renuntat la sistemul de plata a subventiei sub forma de bonuri valorice. „Aceasta e o noutate fata de 2004 si 2005“, a spus Doina Tircomnicu.

Compensatiile se acorda in functie de valoarea facturii

Pentru a asigura conditiile de echitate, ajutoarele pentru incalzirea cu energie termica in sistem centralizat nu vor mai fi acordate in suma fixa, ci procent (intre 10% si 100%) din factura, in functie de venitul mediu obtinut pe membru de familie. Familiile care beneficiaza, de exemplu, de ajutor social in baza Legii nr. 416/2001 (Legea privind venitul minim garantat) vor primi compensare de 100%. In cazul unei persoane singure sau al unei familii care are venitul net mediu lunar mai mic de 125 RON pe membru de familie, factura de energie termica va fi insa compensata in proportie de 90%, iar in cazul uneia cu un venitul net mediu lunar situat intre 440 RON si 500 RON pe membru de familie, in proportie de 10%.

Potrivit OUG nr. 57/2006, ajutorul pentru incalzirea locuintei nu poate insa depasi o valoare calculata prin inmultirea consumului maxim lunar stabilit pe tip de apartament (1, 2, 3, 4 camere) si in functie de zona de temperatura (rece, temperata si calda) cu pretul local de referinta. Zona de temperatura este stabilita de actualul normativ, iar Doljul face parte din zona temperata, ca si Oltul si Gorjul. Judetele Vâlcea si Mehedinti fac insa parte din zona calda. Aceasta impartire pe zone a fost necesara deoarece consumul de energie termica este diferit pe teritoriul tarii, in functie de zona.


Ajutoarele pentru incalzirea cu gaze, de maximum 210 RON/luna

Persoanele care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei vor beneficia de ajutor pentru incalzirea locuintei, tot in functie de venitul mediu net lunar pe membru de familie. Cele mai „fericite“ in acest sens vor fi familiile si persoanele singure al caror venit net mediu lunar este mai mic de 125 RON, acestia beneficiind de un ajutor de 210 RON lunar. Cea mai mica subventie pentru gaze naturale, in valoare de 15 RON, o vor primi insa familiile sau persoanele singure cu un venit net mediu pe membru de familie cuprins intre 440 si 500 RON.

Cum puteti accesa aceasta subventie

Potentialii beneficiari ai subventiilor pentru incalzire (familiile/ persoanele singure care au inscrisa in buletin/cartea de imobil adresa imobilului pentru care solicita subventia) va trebui sa depuna la primarie o cerere, insotita de declaratia pe proprie raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. „Deocamdata, asteptam aparitia normelor de aplicare a OUG nr. 57/2006 (cel mai probabil dupa 15 octombrie)“, a declarat Carmen Licu, purtatorul de cuvânt al Primariei Craiova. Prin publicarea normelor de aplicare va fi pus la dispozitie si formularul de cerere.

Ajutoare

Ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si alti combustibili se acorda in suma fixa, de 50 RON/lunar, familiilor si persoanelor singure care beneficiaza de ajutor social stabilit in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 26 septembrie 2006

Actualitate

» Oficial aderam la UE, dar…
» 11 ani de negocieri
» Ce câstiga si ce pierde România o data acceptata in grupul celor 27
» Porcii românesti modifica normele UE
» Secvente din filmul „Legenda Nibelungilor“, turnate in Pestera Bolii

Local

» Bataie pe locurile din camine
» Centrele pentru persoanele cu handicap, suprapopulate
» Politica restanta la chirie
» Zonele verzi, resuscitate
» Recrutati prin clipuri TV

Dolj

» Anul universitar incepe fara proteste

Gorj

» Deputati in timpul liber

Sport

» „Va reveni si va avea o cariera frumoasa“
» Fane Stoica i-a luat tare pe juveti
» Retrogradati dupa promovare!
» Probleme in lotul Stiintei
» Universitatea nu da prea bine in sondaje
» Primavara a surclasat Armata intr-un amical
» Masuri aspre impotriva violentei
» „Atacantii sa-si faca datoria“
» „Ratam din situatii incredibile“
» Munteanu este curat
» „Pandurii“, victoriosi la Caracal
» Repetitie pentru cupele europene
» Derbi pe „Depou“
» „Extraterestrii“ aterizeaza in Germania
» Duelul campioanelor pe „San Siro“
» Lucescu vrea sa-i bata pe greci

Bani & Afaceri

» Volantii RCA, spaima directorilor de asigurari
» Cursuri de managementul mediului
» Manageri pe gratis
» Jaguar regândeste aspectul limuzinelor sale
» Honda anunta un diesel nepoluant

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Intreruperi programate
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Revitalizati-va tinuta!
» Poezii pe articole vestimentare
» Scurte stiri
» Horoscop
» Culorile ambientale pentru locuinta
» Semineul de-a lungul vremii
» Covoarele naturale, o provocare
» Gerbilul, un companion jucaus
» Construirea unui loc de ascutit ghearele
» RETETA SAPTAMÂNII

Opinii

» Lobby pentru Universitatea!

Top