17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul, calare pe averile debitorilor

Fiscul, calare pe averile debitorilor

Oamenii de afaceri raspund cu averea daca isi falimenteaza firmele pentru a scapa de datoriile la stat. Fiscul doljean inregistreaza deja 60 de cazuri in care s-a cerut atragerea raspunderii materiale a actionarilor, asociatilor si administratorilor unor firme care au la buget datorii de sute de miliarde de lei.


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj inregistreaza zeci de cazuri in care patronii si administratorii firmelor din judet vor fi trasi la raspundere personal pentru datoriile de zeci de miliarde de lei pe care societatile falimentare le-au lasat la stat. Atragerea raspunderii materiale a actionarilor, asociatilor si administratorilor este ultima procedura prin care fiscul incearca sa recupereze debitele. Daca actiunea reuseste, vinovatii raspund cu averea personala pentru prejudiciile aduse statului. Sefa serviciului juridic al DGFP Dolj, Cristina Guranoiu, a precizat ca exista doua modalitati prin care fiscul poate initia aceste actiuni. „Prima situatie se refera la aplicarea Codului de Procedura Fiscala. Potrivit acestuia, finantele pot atrage direct raspunderea persoanelor fizice sau juridice care au dobândit active de la debitori, cu scopul de a determina insolventa firmei cu datorii. Aici pot intra si asociatii si administratorii firmei. Daca in ultimii trei ani anteriori insolventei au dobândit active in acest scop, se incadreaza la aceasta situatie.


A doua situatie se intâlneste conform Legii nr. 85/2006, a insolventei, care inlocuieste Legea nr.64/2005 – a falimentului. Aici se atrage raspunderea materiala a celor care au provocat cu rea credinta falimentul firmei debitoare. Lichidatorii pot intenta aceasta actiune, daca dupa executarea bunurilor creantele nu au fost recuperate“, a explicat Guranoiu. Directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a precizat ca la ora actuala sunt in lucru 60 de cazuri de atragere a raspunderii materiale. „Actiunile s-au initiat impotriva actionarilor, asociatilor si administratorilor, conform ambelor proceduri. Printre ele se numara si COREMI SA, precum si UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova“, a spus Antonescu.


Fotbalul, cap de afis


Capul de afis al societatilor falimentare cu datorii l-au tinut, in ultimul timp, firmele pe care au functionat, de-a lungul timpului, cluburile de fotbal. Unul dintre cazuri, relatat pe larg de GdS, este cel al SC UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova, care a intrat in faliment la sfârsitul anului 2003, la solicitarea fiscului doljean, catre care firma avea datorii neachitate in valoare de 30,8 miliarde de lei vechi. Societatea nu mai figureaza cu bunuri vandabile in patrimoniu, care sa pota fi valorificate. In 2004, aceasta mai avea in proprietate bunuri in valoare de 78,5 milioane de lei, din care 71,5 milioane reprezenta valoarea unui autoturism Cielo avariat si abandonat intr-un service Daewoo, pentru ca nu a mai achitat nimeni cheltuielile de reparatie. Restul de sapte milioane de lei reprezenta mobilierul din sediul clubului, abandonat o data cu schimbarea patronatului.


Datoriile erau justificate prin aceea ca tot ce s-a cheltuit cu salariile jucatorilor, cantonamentele si deplasarile reprezenta mai mult decât se obtinuse din publicitate, bilete si vânzarea de jucatori.


SC UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA Craiova a fost infiintata in 1997 de mai multi actionari, printre care si George Ilinca. La ultima reactualizare a actionariatului, pe 25 iunie 1999, asociatii erau Friedman Andreas Ladislav (cetatean german), Stefan (George) Ilinca, Doru Stanescu, Salame Badr (cetatean libanez), Ionel Ilinca, Radu Marin, Constantin Ilinca, Gabriel Scrieciu, General Comi SA, SIF Oltenia, Transcarpathia SA, GMB Titanic International Trading SRL si SC Dom Victoria SA. In legatura cu actiunile fiscului, unul dintre asociatii de atunci ai firmei, George Ilinca, a declarat: „Este normal ca finantele sa incerce sa-si recupereze banii. Noi am depus toate actele contabile ale firmei. De fapt, am iesit in pierdere din aceasta afacere. Asta e problema când lucrezi legal. Declaram in acte sumele reale din contractele jucatorilor – 20.000-30.000 de dolari. Normal ca se strângeau datorii. Am inteles ca acum se lucreaza altfel, pe creditare sau alte metode“.


Poticneli procedurale


Alt caz in care directorul Antonescu a spus ca s-au initiat procedurile de atragere a raspunderii materiale se refera la SC COREMI SA Craiova, patronata de omul de afaceri Emil Tugui. Potrivit unui raport al inspectorilor Camerei de Conturi Dolj, firma figura cu debite catre bugetul statului in valoare totala de 118 miliarde de lei. „Noi trebuie sa demonstram ca directorul a actionat cu rea credinta atunci când a instrainat bunuri executabile ale firmei in valoare de zeci de miliarde de lei catre SC COREMIND SA, la care actionar majoritar este fiul sau (Ovidiu Tugui – 86,7%)“, e declarat Antonescu, in legatura cu raportul Camerei de Conturi. La rândul sau, Emil Tugui spune ca aceste aspecte vor fi clarificate de justitie: „Vom vedea. Astea sunt lucruri care se clarifica in justitie. Nu asa, cum vrea cineva, la masa verde“. Daca la alte firme fiscul are instrumente la indemâna sa actioneze, nu acelasi lucru se poate spune si despre asociatiile sportive, care inregistreaza si ele datorii de zeci de miliarde de lei catre bugetul de stat. Una dintre asociatiile datoare este Asociatia Sportiva Fotbal Club EXTENSIV Craiova, care figura la un moment dat cu datorii de 69 de miliarde de lei catre bugetul de stat. Asociatiile si fundatiile functioneaza in baza unei legi speciale, iar cele doua modalitati de atragere a raspunderii materiale nu fac referire la aceste entitati, a explicat juristul-sef al DGFP Dolj, Cristina Guranoiu. Printre membrii fondatori ai ASFC EXTENSIV se numara fratii Eugen si Nicu Mihailescu si Lucian Zaharia, fostul director al fiscului doljean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS