7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVolkswagen cere mai multa munca pentru aceiasi bani

Volkswagen cere mai multa munca pentru aceiasi bani

Consiliul Director al Volkswagen AG, cel mai mare producator de autovehicule din Europa, a informat ca este deschis solicitarilor sindicale de a garanta anumite locuri de munca, cu conditia sa se munceasca mai mult pe aceiasi bani.


Volkswagen incearca sa reduca drastic costurile de productie pentru marcile sale de autovehicule, precum vestitul Golf, care s-a vândut bine, dar cu profituri reduse.


Ca raspuns, uniunea sindicala IG Metall, cea mai mare din Germania, cere ca producatorul auto, cu sediul central in Wolfsburg, sa garanteze un nivel de productie minim pentru sase centre de productie din vestul Germaniei, care fabrica autovehicule Volkswagen, protejând in acest fel slujbele si asigurând mentinerea acestora in functie.


Volkswagen detine sase fabrici de componente si de montaj final in vestul Germaniei, 20.000 de locuri de munca de acolo – adica o cincime din totalul angajatilor – fiind puse sub semnul intrebarii.


Volkswagen urmareste cresterea productivitatii si prelungirea timpului de munca la 35 de ore pe saptamâna fara alte compensatii salariale, fata de 28 de ore cât fusese timpul stabilit initial.


Profitul creste, dar rezultatele sunt slabe


Concernul auto a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere de trei ori a profitului net, comparativ cu primul semestru din 2005, acesta ajungând la 1,2 miliarde de euro.


„In ciuda acestei imbunatatiri, rezultatele sunt inca sub obiectivele noastre pe termen mediu“, a declarat directorul financiar al companiei, Dieter Poetsch.


Cel mai mare producator auto european a explicat ca incasarile au crescut in primele sase luni ale anului cu 14,22 la suta, pâna la 51,9 miliarde de euro, in timp ce vânzarile s-au majorat cu 11,9 la suta, pâna la 2,9 milioane de autovehicule.


Pâna in prezent, 3.500 de muncitori de la Volkswagen au optat pentru disponibilizari cu salarii compensatorii, ca urmare a eforturilor companiei de a reduce numarul angajatilor, in vederea scaderii costurilor.


Din luna iunie, pentru aproximativ 85.000 de muncitori au fost oferite salarii compensatorii cu valori intre 41.000 la 250.000 de euro, aceste sume depinzând de salariul fiecaruia si de vechimea in munca. Oferta este valabila pâna pe 30 iunie 2007. Compania a apreciat ca fiind prea devreme sa estimeze câti angajati vor accepta oferta.


Constructorul auto german a semnat un acord cu autoritatile rusesti pentru construirea primei uzine din Federatia Rusa, in care va investi 370 de milioane de euro. In aceasta fabrica, oficialii Volkswagen planuiesc sa angajeze 3.500 de persoane. Constructorul german a anuntat si construirea unui model auto specific pentru piata rusa. Skoda Octavia va fi primul model asamblat la aceasta uzina, dar Volkswagen urmareste, de asemenea, producerea modelelor sale Polo, Passat, Touareg, precum si un model special pentru piata rusa.


Ford, GM, Renault si Kia produc deja autovehicule in Rusia, iar Toyota si GM incep constructia unui centru de productie la Sankt Petersburg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS