13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii se ingramadesc la subventia pentru motorina

Doljenii se ingramadesc la subventia pentru motorina

In primele doua saptamâni, de când s-a dat „liber“ la subventia pentru motorina, DADR Dolj a eliberat adeverinte pentru o cantitate de aproximativ 2,5 milioane de litri de motorina.


Incepând cu 4 septembrie, producatorii agricoli doljeni primesc sprijin financiar de un leu/litru pentru achizitionarea de motorina si/sau biodiesel in vederea executarii lucrarilor mecanizate de infiintare a culturilor care se insamânteaza in toamna anului 2006. Daca subventia asemanatoare din primavara (de 0,7 RON/l) a fost de interes, si nu prea, pentru olteni (au fost eliberate adeverinte pentru aproximativ 1.380.000 de litri), acum, in numai doua saptamâni, doljenii au solicitat adeverinte pentru câteva milioane de litri de combustibil. „Pâna in prezent, DADR Dolj a eliberat adeverinte pentru o cantitate de aproximativ 2,5 milioane de litri“, a declarat Cristina Vladu, purtatoarea de cuvânt a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Daca in primavara, din cele aproximativ 2,5 milioane RON solicitate de DADR Dolj, s-au cheltuit aproximativ 850.000 RON (adica 34%), cantitatea de motorina solicitata pâna acum impune cheltuieli de aproximativ 2,5 milioane RON (daca va coincide cantitatea solicitata cu cea efectiv livrata).


Subventie de 150 RON pe hectar la motorina


Interesul crescut pentru subventia la motorina se datoreaza, potrivit specialistilor, atât faptului ca in toamna se infiinteaza mai multe culturi, pe suprafete mai mari, cât si faptului ca, in ultimul timp, sunt o serie de subventii care incurajeaza infiintarea culturilor. „Acum, subventia la motorina se asociaza cu subventia de 150 RON pentru fiecare hectar de teren arabil cultivat in aceasta toamna, subventie acordata prin APIA Dolj“, a adaugat Cornel Popa. Pe lânga sumele primite pentru achizitionarea la un pret redus a combustibilului necesar lucrarilor agricole de infiintare a culturilor de toamna, producatorii agricoli primesc bani si pentru achizitionarea de seminte, ingrasaminte si pesticide.


15 noiembrie, data-limita de depunere a cererilor de subventie


Cu toate ca interesul doljenilor pentru subventie este mare, cei care nu au depus cererile de obtinere a acestui ajutor financiar nu au motive de ingrijorare. „Nu avem o anumita suma in care trebuie sa ne incadram. In functie de solicitarile din judet inregistrate pâna la 15 noiembrie, vom solicita alocarea unei anumite sume“, a spus Cornel Popa, directorul executiv al DADR Dolj. Pentru a beneficia de acest sprijin, producatorii agricoli trebuie sa depuna la primaria de pe raza careia se afla terenul agricol o cerere verificata de reprezentantul sucursalei judetene a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si de seful centrului agricol comunal. Cererile aprobate de primar se depun la DADR, de unde li se elibereaza adeverinte pentru cantitatile de motorina si/sau biodiesel aprobate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS