11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTerenul pentru casa, o investitie costisitoare

Terenul pentru casa, o investitie costisitoare

Care sunt diferentele de pret in diferitele locatii ale orasului, cum iti alegi o zona buna pentru casa si, mai ales, de ce trebuie sa te feresti atunci când perfectezi actele de vânzare-cumparare.


Când iti cumperi teren, trebuie sa cunosti si câte ceva din punctele tari si slabe ale unei asemenea investitii. Se stie deja ca afacerile cu pamânturi sunt unele dintre cele mai profitabile din România in prezent, aducând profituri anuale intre 25 si 100%, mult mai mari decât orice depozit bancar. Practic, pretul pamântului se poate dubla intr-un an. Daca pamântul iti trebuie pentru casa, este bine sa cântaresti si alte aspecte. Primul lucru pe care trebuie sa-l stie cumparatorul este diferenta de preturi intre suprafetele situate in oras si cele din afara acestuia. In zonele limitrofe ale Craiovei, pamântul se vinde cu 30 – 60 de euro pe metru patrat, in timp ce in oras preturile variaza intre 120 si 250 de euro. Cele mai scumpe sunt in zona centrala, in apropierea Parcului Puskin. „Cel mai bine este sa cumperi teren in zonele cu potential de dezvoltare. Daca vrei sa-ti vinzi proprietatea la un moment dat sau daca vei fi nevoit sa faci acest lucru vei incasa bani frumosi, deoarece preturile sunt in crestere“, a precizat Mihai Mehedintu, patron de agentie imobiliara. La prima vedere, cele mai imbietoare locatii sunt cele de la marginea Craiovei. Acolo preturile sunt mai mici, poti cumpara suprafete mai mari de teren decât in oras (pentru curte si gradina), poluarea fonica si chimica este mai mica, iar peisajul mai frumos. Inconvenientele sunt legate de utilitati (apa, canalizare) si drumuri. Deocamdata, primaria nu asigura extinderea acestora si in zonele limitrofe, asa incât singura solutie este sa-ti construiesti locuinta in zone unde mai exista case, pentru a scapa mai ieftin. Unele drumuri de acces de la periferie sunt deja proprietate privata. Alta problema este cea a deplasarii spre casa. Este bine sa aveti masina daca lucrati in oras, pentru ca deplasarea zilnica la serviciu cu taxiul (deoarece nu exista trasee de transport in comun) costa destul de scump.


Atentie sporita la aspecte marunte


Cumpararea unui teren in Craiova ofera avantajul ca te poti deplasa usor atât la serviciu, cât si la cumparaturi. Ai acces imediat la utilitati si esti in mijlocul evenimentelor. Inconvenientul il reprezinta atât preturile piperate, cât si suprafetele mici puse la dispozitie. „In acest moment, cererea de locuinte este mai mare decât oferta. In special se cauta casele, iar pentru terenuri se cer minimum 500 de metri patrati. Pentru aceasta nu ofera mai mult de 100.000 de euro. Lucru imposibil, in conditiile in care numai pamântul se vinde cu 50.000 – 60.000 de euro“, a mai spus Mihai Mehedintu. In general, multe dintre casele aflate in zonele centrale sunt nerenovate si nu fac banii. Proprietarii tin insa la preturi. Alte lucruri pe care trebuie sa le stie cumparatorii sunt legate de actele prin care se perfecteaza o astfel de tranzactie. Cumparatorul trebuie sa verifice foarte bine contractul de vânzare-cumparare, actul de donatie, certificatul de mostenitor, hotarârea judecatoreasca definitiva si irevocabila (in caz de partaj etc.) sau titlul de proprietate detinut de vânzator. De asemenea, in cazul incheierii unor acte de promisiune de vânzare, este bine ca acestea sa se realizeze printr-un notar public. Aceasta deoarece notarul poate verifica certificatul fiscal care atesta plata tuturor taxelor si impozitelor de catre proprietar si poate cere un extras de carte funciara care sa demonstreze ca imobilul nu este grevat de sarcini. Atunci când inspectati terenul, trebuie sa va interesati daca acesta este situat in apropierea unor conducte sau are pe el stâlpi de inalta tensiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS