13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAVIOANE Craiova, din nou la privatizare

AVIOANE Craiova, din nou la privatizare

Statul vrea ca ofertantii sa faca un plan de afaceri de minimum cinci milioane de euro si sa crediteze societatea cu minimum un milion de euro pentru materii prime si plata creditorilor.


Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) scoate astazi la vânzare pachetul majoritar de 80,9% din actiunile SC AVIOANE SA Craiova. Statul incearca pentru a doua oara sa privatizeze uzina craioveana.


La negociere vor putea participa numai ofertantii care indeplinesc cumulativ anumite criterii de precalificare cerute de OPSPI. Prima dintre conditii cere ca ofertantul sa aiba pe anul 2005 o cifra de afaceri de minimum zece milioane de euro. A doua cerinta prevede prezentarea unui plan de afaceri pe o perioada de pâna la cinci ani pentru operarea si dezvoltarea societatii. Prin acesta, investitorul trebuie sa se angajeze intr-un program de investitii pentru modernizare si dezvoltare de minimum 5,015 milioane de euro, din care 1,675 milioane de euro in termen de un an de la preluarea pachetului majoritar de actiuni. Poate fi considerat investitie si aportul in numerar la majorarea capitalului social al societatii.


Un milion de euro imprumut


De asemenea, ofertantul trebuie sa investeasca 30.000 de euro pentru obtinerea avizului de mediu si minimum un milion de euro – ca si capital de lucru pentru societate, cu titlu de imprumut, in conditii mai avantajoase decât ofera bancile la ora actuala. Banii trebuie varsati in contul AVIOANE Craiova in termen de trei luni de la preluarea pachetului majoritar de actiuni si vor fi folositi pentru plata materiilor prime si a datoriilor catre creditori. Participantii la licitatie trebuie de asemenea sa faca dovada unei experiente de minimum cinci ani in domeniul industriei de constructii si reparatii de aeronave. „Clauzele de precalificare din anuntul de privatizare ne dau sperante ca nu va veni oricine la privatizare. Trebuie sa aiba potenta financiara, experienta in domeniu si sa se angajeze ca are un plan de afaceri viabil. Datoriile la stat se pot converti in actiuni“, a precizat directorul general al societatii, Pantelimon Vâlceanu. Printre cei interesati pâna acum de preluarea AVIOANE Craiova se numara Israel Aircraft Industries (IAI), firma suedeza SAAB si italienii de la FINEMECANICA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS