6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIntravilan de 180 de milioane de euro

Intravilan de 180 de milioane de euro

Municipiul si-a marit permanent intravilanul in ultimii ani. Extinderea reala este insa greu de estimat, din lipsa unui cadastru general al orasului. Aproape 1.200 de hectare au fost incluse oficial in oras in 2000, iar alte câteva sute au venit pe parcurs. In curând, primaria va transforma in zona rezidentiala 300 de hectare de teren aflate de-a lungul centurii ocolitoare de nord a orasului.


Potrivit statisticilor, cea mai mare extindere de intravilan a Craiovei a avut loc in anul 2000, când Ministerul Lucrarilor Publice a aprobat Planul de Urbanism General (PUG) al orasului. Daca in 1990, suprafata totala a municipiului era de 5.880 de hectare, in 2000 ea a crescut spectaculos la 8.141 de hectare, pentru ca in 2006 sa ajunga la 9.200 de hectare, dupa cum au precizat responsabili din cadrul municipalitatii. 7.600 de hectare din aceasta suprafata reprezinta teren intravilan. Potrivit primariei, numai in ultimii ani suprafata intravilana ar fi crescut cu cel putin 300 de hectare. Cifra este totusi relativa, având in vedere ca nici pâna in prezent autoritatea locala nu dispune de un cadastru general.


Obiectiv la strada


De curând, primaria a comandat una dintre cele mai mari extinderi de intravilan din ultimii ani. Este vorba de sute de hectare de teren care se intind de-a lungul centurii ocolitoare a orasului, care este in constructie, intre Aeroportul Craiova si cartierul Bariera Vâlcii. Spre norocul proprietarilor de pamânturi de aici, in curând zona va deveni construibila, iar preturile proprietatilor ar putea sari in aer. „Zona cuprinde circa 300 de hectare si este studiata datorita intentiei primariei craiovene de a introduce aceasta suprafata in intravilanul orasului. In cele din urma, perimetrul urban trebuie sa coincida cu limitele administrativ-teritoriale ale orasului. Obiectivul cuprinde drumuri, o zona de agrement si o zona pentru locuinte. O buna parte din terenuri sunt prevazute pentru locuinte joase, nu pentru blocuri“, a precizat arhitectul Radu Ionescu, cel care se ocupa de intocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al zonei sus mentionate. Acesta a spus ca o delimitare exacta a intravilanului orasului se va putea face atunci când va fi finalizata cadastrarea generala.


Câstiguri substantiale


Trebuie spus ca extinderea zonei intravilane va baga bani multi in buzunarele proprietarilor de terenuri de aici, deoarece specialistii de pe piata imobiliara apreciaza ca in 2006 tranzactiile de acest tip vor fi cele mai profitabile afaceri. Din acestea se pot obtine profituri anuale cuprinse intre 25% si 100%. Totusi, cine vrea sa câstige bani din terenuri trebuie sa aiba grija ca locatia aleasa sa fie amplasata intr-o zona de dezvoltare si sa identifice corect utilitatea lui: rezidentiala, industriala sau comerciala. Obiectivele rezidentiale sau comerciale sunt factori care ridica pretul terenului. „In zona Aeroportului Craiova, preturile au ajuns si la 40 de euro pe metrul patrat. Anul trecut, pamântul din zona se vinde cu 20 de euro metrul patrat, deci pretul s-a dublat. O data cu construirea centurii ocolitoare de nord a orasului, cererea de terenuri a crescut“, a precizat Stefan Cherciu, asociat la agentia imobiliara Casa Noastra. „Preturile de-a lungul centurii oscileaza, in functie de marimea proprietatii, dar si de amplasament. Sunt zone unde preturile sunt inca 18 euro pe metrul patrat, dar si zone cu 27 – 30 de euro pe metrul patrat. Pentru 2007, apreciem ca acestea nu vor sari de 60 de euro pe metru patrat. Bineinteles, acestea depind si de ritmul de dezvoltare a zonei“, a precizat Mihai Mehedintu, patron al agentiei MEHEDINTU. Practic, daca valoarea terenurilor ar ajunge in 2007 la cea prognozata, terenurile trecute in intravilan ar putea ajunge la un pret fabulos: 180 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS