6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii au accesat fonduri PHARE de 5,7 milioane de euro

Oltenii au accesat fonduri PHARE de 5,7 milioane de euro

Scolile vor avea 17 ateliere moderne, pentru care s-au accesat 2,6 milioane de euro. Primariile au câstigat si ele proiecte in valoare de 3,12 milioane de euro pentru colectarea selectiva a deseurilor.


17 institutii de invatamânt din Oltenia isi vor inaugura, la sfârsitul lunii octombrie, atelierele de practica reabilitate cu fonduri europene, in cadrul Programului PHARE TVET 2003, care a beneficiat pentru aceasta regiune de o finantare de circa 2,7 milioane de euro. Potrivit directoarei Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, la cea mai mare parte a obiectivelor lucrarile sunt aproape de final, cu câteva exceptii. „Este vorba de o scoala din localitatea Balcesti – Vâlcea si una din Târgu Jiu, unde lucrarile sunt executate in proportie de 60%. Constructorii au promis insa ca si aici vor respecta termenul de predare, care este 22 octombrie“, a spus Bogheanu.


Reprezentantii ADR s-au intâlnit luni cu directorii scolilor, constructorii si responsabilii din cadrul inspectoratelor judetene de invatamânt pentru a analiza problemele aparute in desfasurarea proiectelor. In Dolj, sase institutii de invatamânt au beneficiat de finantare. Cel mai scump proiect a fost desfasurat de Grupul Scolar Industrial „CFR“ Craiova – suma totala ridicându-se la peste 280.000 de euro, dupa care au urmat Liceul de Chimie si Grupul Scolar Industrial „Electroputere“ Craiova – cu proiecte in valoare de câte 263.000 de euro. Liceul „Traian Vuia“ a câstigat un proiect in valoare de 246.000 de euro, acesta fiind urmat de institutii de invatamânt care au accesat proiecte mai mici ca valoare: Grupul Scolar Industrial ICM nr. 2 – aproape 18.000 de euro si „Ilie Murgulescu“ – 10.000 de euro. In toate cazurile, lucrarile sunt efectuate in proportie de peste 90%.


3,12 milioane de euro câstigate pentru deseuri


Tot ieri, reprezentantii ADR Sud-Vest Oltenia au anuntat si consiliile locale care au câstigat proiecte PHARE pentru componenta privind gestionarea deseurilor. Este vorba de autoritatile din Turceni – Gorj, Corabia – Olt, Caracal – Olt, Brezoi – Vâlcea si Goicea – Dolj. Schema de finantare a beneficiat pentru regiunea Oltenia de fonduri in valoare totala de 3,12 milioane de euro, suma fiind epuizata in totalitate prin proiectele accesate. „Programul a fost lansat in primavara acestui an, fiind primul de acest gen lansat de UE in România pentru gestionarea deseurilor. ADR va juca rolul de unitate de implementare, in sensul ca va monitoriza desfasurarea lucrarilor. Initial, au fost depuse 21 de proiecte, insa doar cinci au fost declarate câstigatoare, in limita fondurilor disponibile. Cine va dori sa acceseze in continuare proiecte va avea posibilitatea sa faca acest lucru in cadrul programelor desfasurate cu fonduri structurale pe componenta de mediu“, a mai precizat directoarea Marilena Bogheanu. Potrivit acesteia, cel mai mare proiect a fost in valoare de 800.000 de euro si a fost câstigat de Consiliul Local Goicea – Dolj. Aici se va dezvolta un sistem de colectare selectiva a deseurilor si se va amenaja o statie de transfer al acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS