16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPractica, o experienta necesara

Practica, o experienta necesara

Cele mai multe facultati au in programa si efectuarea unui stagiu de practica. Desi pentru cei mai multi studenti poate parea o pierdere de timp, mai ales ca majoritatea firmelor nu ofera bani pentru aceasta perioada, practica este, de fapt, o oportunitate de specializare.


Perioada de practica intr-o firma este, potrivit specialistilor, un mod de a obtine experienta in domeniul pe care-l studiati. In plus, este un mod de a clarifica nelamuririle profesionale, teoretice, sau practice, pe care le aveti. Acest lucru va fi posibil pentru ca angajatii companiei vor avea, de cele mai multe ori, mult mai multa rabdare decât ar avea cu un potential angajat, aflat in perioada de proba.


Un alt atu al perioadei de practica, mentionat de specialistii site-ului www.121.ro, este acela ca ofera posibilitatea de a va familiariza cu domeniul de activitate in care urmeaza sa lucrati. Perioada de practica va oferi posibilitatea de a vedea care sunt responsabilitatile viitoarei slujbe si va va permite sa vedeti daca vi se potriveste sau nu si daca reusiti sa va adaptati. Mai mult decât atât, daca demonstrati ca sunteti o persoana serioasa, responsabila, bine pregatita, potrivita pentru jobul respectiv, e posibil ca dupa ceva timp sa vi se ofere chiar un contract de munca.


Alegerea companiei in care veti face practica


Faptul ca majoritatea institutiilor nu platesc perioada de practica nu ar trebui sa va descurajeze. Si nici faptul ca nu veti putea face practica unde vreti decât daca faceti parte din categoria celor norocosi. Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, faptului ca, daca facultatea are contract cu anumite institutii, e posibil ca altii sa v-o fi luat inainte si sa-si fi ales sa mearga exact la firma la care doreati dumneavoastra. Pe de alta parte, potrivit specialistilor, nu toate companiile sunt dispuse sa accepte studenti in practica pentru ca astfel isi asuma o responsabilitate in plus.


Daca facultatea nu are contract cu anumite firme, specialistii sunt de parere ca solutia cea mai buna in alegerea unui loc in care sa va desfasurati stagiul de practica este sa cereti o recomandare de la un profesor. Recomandari mai puteti obtine si de la rude, prieteni sau cunostinte. Puteti, de asemenea, sa incercati si varianta de a va prezenta de unul singur conducerii unitatii si de a va manifesta dorinta de a face practica in locul respectiv. E posibil ca pe de o parte sa se simta flatat, iar pe de alta sa fie placut impresionat de atitudinea adoptata („curajul“ si siguranta de sine) si astfel sa fie de acord sa faceti practica acolo.


Cum va comportati in practica


O data obtinut un loc de practica trebuie insa, potrivit specialistilor, sa adoptati o conduita potrivita locului respectiv de munca. Ideal ar fi sa respectati programul de lucru si, daca vi se dau anumite sarcini, sa le acordati cât mai multa atentie si sa va asumati responsabilitatea pentru rezolvarea lor. In plus, este recomandat sa solicitati indrumare atunci când nu va descurcati. Daca nu vi se dau anumite sarcini, ar fi bine sa puneti intrebari fara insa sa deveniti agasanti sau zgomotosi.


Voluntariatul, o practica in folosul comunitatii


Alta activitate care da bine la CV – mai ales daca visati sa va angajati la o companie multinationala – si care va asigura experienta in anumite domenii este si voluntariatul. Acesta consta in actiuni cu caracter gratuit, prestate in interesul comunitatii. Majoritatea organizatiilor care colaboreaza cu voluntari sunt organizatiile nonguvernamentale (ONG-uri) care realizeaza actiuni caritabile si de ajutorare/sprijinire a unor categorii de persoane.


Specialistii www.121.ro recomanda insa ca pentru voluntariat sa selectati ONG-urile care se pot folosi de calitatile si calificarile pe care le puteti prezenta si dezvolta in CV. Daca sunteti, de exemplu, student la marketing, veti fi potrivit pentru strângerea de fonduri. In schimb, studentii la psihologie se pot orienta catre o fundatie, asociatie sau organizatie care se ocupa cu categorii defavorizate: copii, batrâni, saraci (se pot implica in serviciile de consiliere).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS