20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPorcii se muta in cotete de lux

Porcii se muta in cotete de lux

O data cu aderarea României la UE, si porcinele din România vor beneficia de drepturi europene. Singurele piedici in calea acestor drepturi ar fi traditiile si saracia cu care se confrunta taranii români.


Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a emis un proiect de ordonanta cu privire la protectia porcinelor. O data adoptata, aceasta ordonanta, realizata in conformitate cu reglementarile UE, ar atrage dupa sine conditii mai bune de viata pentru porcine. Porcii isi vor lua ramas-bun de la traditionalul cotet, in favoarea unor culcusuri construite astfel incât acestia sa se poata odihni si ridica normal. In plus, porcii vor fi tinuti in conditii optime de iluminat, si vor fi pozitionati in asa fel incât sa poata intra in contact vizual cu alti porci. Se interzice legarea scrofitelor si scroafelor, care, in pragul fatarii, vor beneficia de o atentie speciala. Nici obiceiurile alimentare ale acestora nu vor mai fi ca in prezent – porcinele românesti, intrate in UE, vor fi hranite printr-un sistem care sa le permita accesul egal la hrana. Noile norme vor atrage dupa sine si o mai buna gestionare a bolilor. „In mod normal, intr-o exploatatie intra doar proprietarul fermei – pentru a nu se transmite bolile de la o gospodarie la alta. Trebuie stopata si miscarea haotica a animalelor. In Vest, de exemplu, porcinele pleaca de la o ferma fie la abator, fie la alta ferma, pentru repopulare“, a declarat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj.


E ineficient sa cresti un singur porc in gospodarie


Potrivit proiectului, ingrijitorii porcinelor va trebui sa urmeze cursuri speciale de instruire, care pun accentul pe bunastarea acestor animale. De fapt, drepturile porcinelor vor fi mult mai numeroase. „Deocamdata vorbim de un proiect de ordonanta foarte stufos despre stabilirea modului in care se cresc porcinele in România. Ramâne insa de vazut cum va fi pus in practica“, a declarat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj. Potrivit acestuia, normele se refera de fapt la realizarea de microferme (pâna in 1.000 de porci) si incearca sa convinga taranul român ca nu este eficient sa cresti un singur porc in gospodarie (daca se iau in considerare munca prestata si hrana se va constata ca, de fapt, cu banii economisiti fermierul ar putea sa-si cumpere doi porci, si nu unul la Craciun), lucru confirmat si de specialisti. „La noi insa asta e traditia“, a mai spus Butaru.


Prea saraci pentru norme europene


In prezent este greu de crezut ca intr-un an, doi taranii nu vor mai creste porci dupa metode traditionale, mai ales ca in România multi pensionari din mediul rural au un venit lunar de numai 100 RON. „Realitatea este ca aceste norme se vor adresa unei populatii foarte sarace, care creste porcul in gospodarie pentru ca nu-si permite sa dea 50 RON pe doua kilograme de carne“, a afirmat Andrei Butaru.


Crearea unei microferme dupa reguli specifice UE este, potrivit directorului DSV Dolj, un lucru bun si necesar, care presupune insa investitii mari. „Trebuie sa luam in considerare faptul ca in strainatate fermierii fac totul automatizat. In tarile UE, aceste ferme au avut succes pentru ca sunt afaceri de familie – de ele se ocupa sotul, sotia si unul din copii, de exemplu“, a adaugat Butaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS