Impozite mai mari cu 80,4 miliardeRitmul sustinut al ridicarii de constructii, inspectiile fiscale, cresterea cuantumului taxelor si inflatia fac ca in acest an directia de profil sa aiba de incasat impozite in valoare totala de 670 de miliarde de lei vechi. Numarul de contribuabili a scazut, conform unui program de atribuire de coduri unice, inclusiv pentru cei care detin mai multe proprietati.

Craiovenii trebuie sa plateasca in acest an impozite cu 80,4 miliarde de lei vechi mai mari fata de cele de anul trecut, au informat responsabilii din cadrul directiei de profil a municipiului.

„Masa impozabila a crescut in 2006 cu circa 28%, programul de incasari fiind de 670 de miliarde de lei vechi. 10-12% se datoreaza noilor constructii inregistrate fata de anul trecut, dar si inspectiilor fiscale in urma carora s-a constatat ca unele firme nu si-au declarat anumite proprietati. Referitor la constructii, trebuie spus ca la acest capitol cresterea se datoreaza in mare masura marilor complexuri comerciale (Pratiker, Selgros etc.) si altora de acest gen“, a declarat Ioan Vacariu, directorul Directiei de Taxe si Impozite Craiova. Diferenta de 14% este acoperita de inflatie si de cresterea cuantumului taxelor si impozitelor.

Coduri unice pentru contribuabili

Cu toate ca se construieste in ritm sustinut, directorul Vacariu spune ca numarul contribuabililor a scazut, datorita atribuirii unui cod unic pentru fiecare platitor. „Inainte, un craiovean platea taxe si impozite pentru fiecare proprietate, identificata dupa adresa. De anul trecut insa, am trecut la atribuirea de coduri unice, in care contribuabilul plateste pentru toate proprietatile pe care le are in oras. Impozitele pot creste cu pâna la 100% in cazul detinerii mai multor proprietati. La prima proprietate, impozitul se plateste normal. La a doua, acesta creste cu 15%, la a treia – cu 30%, la a patra – cu 50%. De la cinci proprietati in sus, majorarea este de 100%. Calculatia se face in ordinea dobândirii proprietatillor“, a mai spus Vacariu.


Conform evidentelor, operatiunea de atribuire de coduri unice de contribuabil este realizata la aceasta data in proportie de 80%. Interesant este ca, daca un contribuabil detine mai multe proprietati, el nu poate plati o data impozitul pentru o parte din ele, ci trebuie sa achite integral. In caz contrar, penalitatile de intârziere, in cuantum de 0,1% pe zi (36% pe an), sunt mai mari ca impozitul, lucru deloc „rentabil“ pentru rau-platnic. Procedurile isi urmeaza cursul, cu somatii si sechestre pe proprietati, ceea ce i-ar determina pe acestia sa-si achite datoriile. Potrivit estimarilor, taxele si impozitele vor creste din 2007 si mai mult, conform unor grile care acum se afla in lucru. Acestea se refera la taxele anuale pentru autoturismele de lux si la locuintele mai mari de 150 de metri patrati. „Spre exemplu, pentru un autoturism BMW X5 se plateste acum trei milioane de lei vechi. Din 2007, se estimeaza ca aceasta taxa va fi de 18 milioane de lei. La fel se va intâmpla cu locuintele, in functie de anumite grile“, a mai declarat directorul Vacariu.

Restante de peste 100 de miliarde

Craiovenii au de achitat catre primarie restante in valoare totala de 109,39 miliarde de lei vechi, aferente taxelor si impozitelor locale. Cele mai mari datorii se inregistreaza la impozitele pe terenuri si cladiri, din cauza ca nivelul acestora este mai ridicat fata de alte categorii. La capitolul mari datornici, mentionam intreprinderile de stat, care se afla sub incidenta legii speciale de administrare si nu pot fi executate silit.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 7 septembrie 2006

Actualitate

» Primarii dosesc mii de hectare de teren
» Elevii curata mizeria din scoli

Local

» Ridicati de mascati, eliberati de procurori
» Discutii despre coruptie
» Precizare
» Secretar de stat din MAI, ranit intr-un accident de circulatie
» Reactii on line
» Directorii invata sa cheltuiasca banii
» „Sa dam cartile pe fata“
» Cursuri de alfabetizare pentru parinti
» Autoritatea Sanitara reia controalele in scoli
» ELECTROPUTERE livreaza trenuri pentru METROREX
» Centura de nord, mai scumpa cu câteva milioane de euro
» Taranii intra in UE legati de pamânt
» Ministrul apararii va fi cercetat penal
» Impact pe Câmpia Islaz

Sport

» Universitatea, la rascruce de drumuri
» Juvetii se respecta
» Igna in locul lui Craciun
» Obligat sa faca modificari
» Calafetenii dau peste „panduri“
» Revansa „cocosilor“
» „Cât de departe este Cupa Mondiala“
» Nadal a fost eliminat
» Meciuri tari in semifinale
» Româncele au ajuns in turul trei
» Trei puncte norocoase
» „Am depasit un moment delicat“
» Olanda si Bulgaria au câstigat
» „Am jucat execrabil impotriva nemtilor“

Bani & Afaceri

» Banca SanPaolo scrie istorie la Craiova

Sanatate

» Când medicamentele dauneaza grav sanatatii
» Uleiul de masline previne cancerul
» Crusânul, ideal pentru curele de slabire
» Alcoolismul afecteaza un român din zece

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» UTILE CRAIOVA
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul
» MERCURIAL
» Picatura de cunoastere
» Sejur in insula Creta
» Calatorie in inima Thailandei
» Scurte stiri
» Horoscop
» Ia te uita!
» Bancul zilei

Opinii

» Paralizia Parlamentului

Top