24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGreva in prag de aderare

Greva in prag de aderare

Sindicatele din România vor ca dupa aderare angajatii români sa beneficieze atât de obligatii, cât si de drepturi egale. Daca nu vor reusi sa obtina un salariu minim pe economie mai mare, sindicalistii ameninta cu miscari de strada, in prag de aderare. „Daca nu se ajunge la un consens, vom face toate demersurile pentru a obtine ceea ce vrem. E posibil ca octombrie sa fie o luna a protestelor, la fel de fierbinte ca in anii trecuti“, a declarat marti Marinela Didu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) Dolj, la o conferinta de presa. Potrivit acesteia, in România se impune obligativitatea unor eforturi ca salariul minim sa fie in concordanta cu cel european. „Noi zicem ca UE nu ne primeste cu actualul salariu minim, chiar daca vom avea celelalte «lectii» facute de nota zece“, a adaugat Didu. De fapt, potrivit comunicatului de presa al CSDR Dolj, nici sindicalistii nu doresc integrarea in UE cu aceste salarii minime si medii.


Propunerile confederatiilor sindicale privind salariul minim pe economie si calendarul cresterii acestuia presupun ca, de la 1 martie 2007, românii sa beneficieze de un salariu minin de 450 RON, iar de la 1 octombrie 2007, de 550 RON.


Incepând cu 1 ianuarie 2008, sindicalistii propun ca aceasta crestere sa se faca anual, obiectivul fiind acela ca pe termen mediu raportul salariu minim/salariu mediu sa depaseasca 50%. Una din ideile de la care au pornit aceste propuneri salariale este si aceea ca, in acest moment, cea mai mare parte a resurselor unei gospodarii este alocata cumpararii de produse alimentare, iar remuneratia muncii prestate acopera doar nevoile legate de supravietuire.


Multi si diversi


CSDR are afiliate 20 de federatii profesionale si de ramura, atât in sectorul bugetar, cât si in cel privat, care acopera urmatoarele domenii de activitate: invatamânt, industria alimentara, industria materialelor de constructii, industria textila, prelucrarea lemnului, asistenta sociala si ingrijirea sanatatii, minerit, agricultura, transporturi, cultura, cercetare, mass-media, industria constructoare de masini si echipamente, finante-banci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS