15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa faceti un CV international

Cum sa faceti un CV international

Tinerii craioveni care viseaza la o cariera in strainatate ar trebui sa stie ca fiecare tara are reguli bine stabilite despre ceea ce inseamna CV-ul potrivit. Cum trebuie sa faceti un CV international ne spun specialistii din domeniu.


In ultima vreme, tot mai multi tineri isi manifesta interesul pentru continuarea carierei pe plan international. O parte din ei isi incearca mai intâi norocul la un colegiu, o facultate sau un master in strainatate si, de cele mai multe ori, reusesc sa obtina o bursa totala sau partiala, astfel ca nu sunt nevoiti sa-si plateasca studiile. Acestia isi cauta, de obicei, singuri institutiile de invatamânt la care ar urma sa-si completeze studiile, locurile propuse de facultati fiind, de cele mai multe ori, insuficiente pentru doritori. Urmând acest exemplu, tinerii care viseaza la un loc de munca in strainatate nu mai asteapta ofertele de munca ale firmelor de recrutare de personal, ci isi aleg singuri potentialii angajatori.


CV-ul trebuie adaptat in functie de fiecare tara


CV-ul folosit in România nu este cel mai potrivit atunci când vreti sa va incadrati in cerintele celorlalte tari. Candidatii sunt nevoiti sa-si adapteze „cartea de vizita“ dupa regulile specifice tarilor in care urmeaza sa lucreze pentru a demonstra ca poseda cunostintele profesionale si culturale necesare acelui post. Majoritatea angajatorilor straini doresc, pe lânga CV, si o scrisoare de intentie. Potrivit site-ului ww.121.ro, ar trebui ca inainte de a trimite o astfel de scrisoare sa aflati care este denumirea sa potrivit fiecarei culturi corporationale sau nationale. De exemplu, in SUA se numesc „cover letters“, iar in tarile europene „motivation letters“. Pentru a fi sigur ca acestea sunt corect intocmite, specialistii recomanda sa cititi cât mai multe exemple posibile.


Se cer CV-uri bilingve


In general, companiile multinationale se asteapta sa vorbiti atât limba oficiala a tarii in care a fost infiintata, cât si engleza. Specialistii www.121.ro recomanda redactarea CV-ului (résumé-ul) in ambele limbi. Daca totusi alegeti sa scrieti CV-ul numai in engleza, optati fie pentru engleza britanica, fie pentru engleza americana (in functie de limba folosita de angajtor) pentru ca exista destule diferente intre acestea. In plus, folositi optiunea de corectare diponibila pentru programul in care scrieti documentul (un CV cu greseli va va cataloga drept neglijent sau nu foarte bine pregatit).


CV-ul pentru Spania


Potrivit lui Mary Anne Thompson (specialist de talie internationala in procesul de angajare), persoanele care cauta un loc de munca in Spania ar trebui sa aiba pregatit atât un CV, cât si o scrisoare de intentie (in format A4, adaptata descrierii job-ului). La acestea se poate adauga o poza de calitate. Ulterior, li se vor cere si copii dupa diverse certificate si diplome. In ceea ce priveste continutul CV-ului, angajatorul prefera ordinea invers cronologica (sa inceapa cu pozitia ocupata in prezent) deoarece acest format incepe cu detaliile celui mai recent loc de munca. Cu toate acestea, daca aveti o pregatire profesionala scurta, scrieti realizarile in ordine cronologica. In partea de sus a CV-ului se trec datele personale (numele, localitatea, data nasterii, starea civila, adresa si alte date de contact). La „educatie“ notati institutiile pe care le-ati urmat si perioada corespunzatoare acestora, impreuna cu localitatea, nivelul universitar, diplome si certificate. Trebuie, de asemenea, mentionate premiile obtinute, nivelurile limbilor straine cunoscute, aptitudinile PC, bursle sau studiile din strainatate. Se includ si detalii despre joburi part-time si stagiile de practica. La categoria „Experienta profesionala“ se trec numele companiilor in care ati lucrat, localitatile si centrele tuturor fostilor angajatori, cu perioadele de angajare, denumirea joburilor, responsabilitatile si realizarile aferente lor. Un alt sfat pe care-l da Mary Anne Thompson este acela de a incheia CV-ul cu propozitia: „Referinte disponibile la cerere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS