11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii vor sa devina militari profesionisti

Doljenii vor sa devina militari profesionisti

In ultimii ani, restructurarea armatei a condus, treptat, la cresterea disponibilului de forta de munca din economie. Insa, intrucât se urmareste profesionalizarea armatei, numerosi tineri au acum posibilitatea sa se angajeze ca militari profesionisti.


Trecerea la armata profesionista se va produce, teoretic, dupa 1 ianuarie 2007, insa in practica acest proces aproape s-a incheiat, iar tinerii ar trebui deja sa se regaseasca pe piata muncii din judet. De la aproximativ 2.500 de doljeni care erau incorporati in judetul Dolj inainte de 1989, in prezent numarul acestora a ajuns de ordinul unitatilor. „Legea nr. 359/2005 prevede ca serviciul militar obligatoriu se va desfiinta dupa 1 ianuarie 2007, insa aceasta actiune a fost devansata de o hotarâre a Ministerului Apararii Nationale (MApN). In judetul Dolj nu se mai incorporeaza decât pe baza de voluntariat, deci nu au mai fost trimise ordine de incorporare pentru seria octombrie“, a declarat locotenent-colonel Ion Muraretu, ofiter de relatii publice in cadrul Centrului Militar Zonal (CMZ) Dolj.


Cu toate ca tinerii doljeni care trebuia sa se incorporeze in fiecare an au ramas doar recruti, acestia nu se regasesc in numarul somerilor. „In luna iulie a anului trecut am avut inregistrati 16.510 someri, adica 5,6 la suta, iar acum, la sfârsitul lunii iulie, avem 18.197 de someri, cu un procent mai mult decât anul trecut. Pot spune ca aceasta crestere nu se datoreaza tinerilor care nu s-au mai dus in armata, ci disponibilizarilor din judet si numarului mare de beneficiari ai Legii nr. 416“, a declarat Daniela Neagoe, director adjunct al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Dolj.


Furnizorii, afectati de profesionalizarea armatei?


Atunci când anual erau incorporati mii de tineri, armata reprezenta pentru multe societati principalul sau unicul client. De la uniforme si bocanci la alimente si de la munitie la curentul electric, o buna parte din cele necesare recrutilor veneau din surse externe. Prin eliminarea stagiului militar obligatoriu se urmareste reducerea semnificativa a cheltuielilor pentru hrana, echipare, cazare si instruire. De asemenea, restructurarea unor unitati militare poate afecta anumiti operatori economici. „Un militar profesionist inseamna in primul rând un cost redus. Acum se merge pe economisirea fiecarui ban. Incepând cu incorporarea din octombrie, vom satisface cererile de incorporare si in functie de domiciliul recrutului. De exemplu, daca o unitate din Calafat are nevoie de oameni, incercam sa gasim recruti din Calafat, ca sa eliminam costurile de deplasare si cazare daca acestia vor opta pentru cariera de militar“, a mai spus Ion Muraretu. Cu alte cuvinte, in momentul de fata, armata comanda mai putine uniforme, mai putina munitie pentru exercitii, mai putina mâncare, insa societatile care aprovizionau unitatile militare se pare ca s-au adaptat la aceasta schimbare. „Nu sunt in masura sa dau raspunsuri certe despre relatia dintre furnizori si armata, insa, ca o parere, pot spune ca acestia nu au suferit foarte mult pentru ca schimbarea nu a fost brusca, iar firmele respective au avut timp sa isi gaseasca noi clienti“, a precizat Ion Muraretu.


Doljenii se bat pe posturile oferite de MApN


Motivul pentru care miile de tineri care nu mai fac armata nu se regasesc in rândul somerilor ar putea fi introducerea voluntariatului si optiunea tinerilor pentru cariera de militar profesionist, dar si angajarile masive operate anul acesta de structurile Ministerului Apararii din judetul Dolj.


Leafa medie neta de aproximativ 450 de lei oferita in prezent soldatilor si gradatilor profesionisti si stabilitatea locului de munca au contribuit in mare masura la cresterea cererii de posturi in cadrul subunitatilor MApN. Numai jandarmii, pompierii si politistii militari doljeni au scos la concurs in acest an in jur de o mie de locuri. CMZ Dolj se confrunta cu o rasturnare brusca de situatie fata de seria mai-iunie, când tinerii fugeau de incorporare. „Marti am primit planul de incorporare pentru octombrie si pot spune ca raportul intre cei care cer sa fie incorporati si numarul de locuri oferite de unitatile militare este de 35 la 1, adica sunt 35 de candidati pe un loc. Este pentru prima data când ne confruntam cu o cerere asa de mare“, a mai spus Ion Muraretu.


Oferta generoasa


Ministerul Apararii a desfasurat o campanie de proportii pentru atragerea de militari profesionisti. Cererea mare de locuri se datoreaza ofertei pe care a lansat-o MApN. Soldatii si gradatii voluntari vor semna un contract pe o perioada de pâna la patru ani si vor dispune de o solda lunara si alte drepturi banesti. De asemenea, le vor fi asigurate echipament, hrana, asistenta medicala si medicamente gratuite, transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihna sau, in cazul mutarii de la o garnizoana la alta, compensatie lunara pentru chirie. Concediul de odihna anual va fi de 32 de zile calendaristice, iar concediile medicale, platite. Vechimea in serviciu in calitate de soldat se ia in calcul la stabilirea pensiei si a altor drepturi de asigurari sociale. Soldatii vor avea posibilitatea efectuarii de studii, in tara sau in strainatate, cu obligatia de a lucra in armata pe perioade determinate.


Noutati


Incepând cu 11 septembrie, la CMZ Dolj se desfasoara activitati de recrutare-incorporare a tinerilor nascuti intre anii 1972 si 1987 si care din diferite motive nu au fost recrutati pâna acum. Prezentarea la unitatile militare a tinerilor incorporati se va face pe 26 octombrie. Cei care doresc sa faca armata vor avea parte de o selectie foarte riguroasa, intrucât se doreste ca soldatii români sa fie bine pregatiti fizic, psihic si intelectual. O noutate este ca tinerii cu studii superioare nu se pot incorpora in luna octombrie a acestui an. De acum, singura posibilitate pentru ei este sa urmeze cursurile unei universitati militare. Inca nu se stie clar cum se va proceda cu recrutii care vor dori sa faca armata, dar vor urmari sa se angajeze in cadrul societatii civile. Alta schimbare in ceea ce priveste recrutarea este ca, incepând cu 2007, tinerii vor fi recrutati la 18 ani, si nu la 19, ca pâna acum, iar in ianuarie vor fi chemate doua contingente, 1988 si 1989, pentru a fi recuperata aceasta trecere.


Serviciul militar in Europa


Fortele armate belgiene au fost complet profesionalizate in anul 1995. Pot deveni soldati tinerii, barbati si femei, cu vârste pâna la 26 de ani, care incheie un contract initial pe 24 de luni. In octombrie 1997, in Franta, o data cu suspendarea serviciului militar, s-a instituit obligatia tinerilor de a participa la „Ziua nationala pentru aparare“. Spania a desfiintat serviciul militar obligatoriu la 1 ianuarie 2002. In Cehia s-a renuntat la serviciul militar pe 1 iunie 2004. Militarii profesionisti sunt recrutati de Directoratul pentru sprijin si personal, care incheie cu acestia un contract initial de trei luni. Serviciul militar obligatoriu in Ungaria a fost desfiintat in noiembrie 2004, dupa ce Constitutia a fost modificata de parlament.


Precizare CMZ


Ofiterii din cadrul CMZ precizeaza ca numai incorporarea a devenit optionala, iar recrutarea a ramas obligatorie. Conform Codului Penal, cel care nu se prezinta la recrutare din rea-vointa poate fi sanctionat cu amenda penala sau cu inchisoare de la o luna la trei luni. Incorporarea se va desfasura pe baza de voluntariat dupa 1 ianuarie 2007 numai pe timp de pace, in timp de razboi aceasta devenind obligatorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS