11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComertul on line, o afacere profitabila

Comertul on line, o afacere profitabila

Investitia initiala nu este costisitoare, iar dezvoltarea afacerii tine de ingeniozitatea si tenacitatea fiecaruia. In România, previziunile pentru acest an inseamna 125 de milioane de dolari.


Comertul electronic a devenit deja un mijloc comod de achizitionare de bunuri, iar pentru intreprinzatori – o afacere mai mult decât profitabila. Cine vrea sa se ocupe de acest tip de afaceri trebuie sa se gândeasca ce tip de produs sau serviciu poate sa ofere. Daca persoanele interesate nu detin un produs sau un serviciu personal, exista posibilitatea de programe afiliate care ofera venit din promovari ale produselor si oportunitatilor lor. Comertul on line a devenit, in prezent, una dintre cele mai profitabile afaceri din România, sustin specialistii. Peste un milion de români cumpara diverse produse de pe internet, având la dispozitie aproape 900 de site-uri de specialitate. Estimarile privind valoarea tranzactiilor on line pentru 2006 ajung la cifra de 125 de milioane de dolari, de doua ori mai mult decât cele efectuate in 2005. Anul trecut, circa 65 de milioane de dolari au fost cheltuiti de români prin internet. In tara, exista 7,4 milioane de carduri pentru plata produselor. Trebuie spus ca infiintarea si administrarea unui site specializat nu costa mai mult de 500 de euro, insa cea mai mare problema este ca magazinul virtual sa devina cunoscut. In prezent, in România exista mai mult de 500 de site-uri care deruleaza tranzactii in sistem electronic (din care numai 160 active – inregistrate in sistemele de plata on line). Comertul electronic inregistreaza o rata de crestere lunara foarte mare, de 17-20%. Numarul magazinelor virtuale creste vertiginos, ca si numarul clientilor care fac cumparaturi on line: media tranzactiilor se invârteste in jurul a 45.000 de euro pe luna. In total, in fiecare saptamâna, aproape 400.000 de utilizatori români de internet viziteaza site-urile de comert electronic din România.


Giganti mondiali on line


Cel mai spectaculos exemplu de comert on line este eBay, vizitat de milioane de oameni. eBay este in prezent cel mai mare mediu organizat in care utilizatori din toata lumea (persoane fizice sau companii) pot publica anunturi in legatura cu produse, pot licita pentru alte produse, le pot vinde si pot incasa banii. eBay are propriul serviciu de plata PayPal, unul din cele mai bune servicii de acest gen din lume. PayPal este un cont virtual in/din care poti sa transferi bani (de la unitatile autorizate – banci, Western Union, card etc.). Avantajul mare este cea mai cuprinzatoare „lista neagra“ din lume, ceea ce duce la o foarte mica posibilitate de frauda. Dezavantajul este lipsa unui serviciu de „escrow“ – de garantare ca marfa cumparata e intr-adevar cea reala si ca plata se va face 100%. Pe eBay se pot vinde si cumpara de la cele mai banale lucruri pâna la avioane. Alt site este Craiglist, unul dintre cele mai mari ziare de anunturi din lume, vizitat de milioane de oameni. Categoriile principale sunt cele de interes maxim pentru orice om: vânzari diverse, locuri de munca, servicii, imobiliare, relatii personale. Si Google vine tare din urma la acest capitol. Noua platforma, numita „E-Commerce 3.0“, va aduce un plus de functionalitati care vor concura in alegerile zilnice ale utilizatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS