10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRetrocedari ratacite in adâncul padurilor

Retrocedari ratacite in adâncul padurilor

Conform Legii nr. 247/2005, proprietarii de paduri sau mostenitorii acestora care aduc acte doveditoare ca inainte de 1945 nu au instrainat suprafetele revendicate isi pot primi padurile inapoi.


Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei nu specifica clar perioada din care trebuie sa dateze actele de certificare de posesie a padurilor ce urmeaza sa fie restituite. Astfel, la nivel national, oficialii unor Directii Silvice se plâng ca institutiile pe care le conduc sunt puse in dificultate deoarece sunt nevoiti sa restituie o suprafata dubla de padure fata de cât ar fi normal. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in unele cazuri, comisiile judetene de aplicare a Legilor fondului funciar au luat in considerare documente provenind chiar dinaintea instaurarii regimului comunist si, astfel, anumite suprafete de padure au fost revendicate de doi proprietari diferiti. Unii sunt mostenitorii proprietarilor de padure care inainte de nationalizare au vândut sau donat o parte din suprafata detinuta si care in acest moment solicita suprafetele respective in baza unor acte ce datau dinainte de tranzactie. Din al doilea grup de solicitanti fac parte mostenitorii celor care au cumparat terenul, iar dupa 1945, statul comunist l-a confiscat abuziv. „Pentru evitarea acestor probleme, in Dolj, mostenitorii proprietarilor de suprafete de padure trebuie sa faca dovada ca inainte de acea data nu au vândut suprafata respectiva. Nu punem decât legal in posesie, iar cei care nu au acte doveditoare nu sunt pusi in posesie“, a declarat Daniel Drignei, directorul Directiei Silvice Craiova. Cu toate acestea, potrivit spuselor lui Drignei, si in Dolj exista persoane care solicita despagubiri pentru aceste terenuri fara a avea actele necesare, insa sunt destul de putine.


11.000 de hectare de padure pregatite pentru retrocedare


Potrivit informatiilor primite de la Directia Silvica Craiova, pâna la aceasta data nu exista o situatie clara cu persoanele care au cerut sa li se inapoieze suprafetele de padure in baza unor documente de certificare a posesiei datând din momentul de dinanintea marii nationalizari (1948), respectiv a celor care au revendicat suprafetele in baza proceselor-verbale de expropriere. „Pâna in acest moment, in Dolj, in baza acestei legi au fost puse in posesie 500 de hectare de teren. Suprafata de fond forestier care urmeaza sa fie retrocedata fostilor proprietari de catre Directia Silvica Craiova este de aproximativ 10.000 – 11.000 de hectare de teren, din totalul de 74.000 de hectare ale Directiei“, a adaugat Daniel Drignei. Astfel, dupa punerea in posesie a mostenitorilor de drept, in Dolj, statul va ramâne cu aproximativ 60.000 de hectare de padure.


Proprietarii trebuie sa-si pazeasca padurile


O data pusi in posesie, proprietarii de paduri nu scapa insa de responsabilitati. Astfel, potrivit Legii nr. 38/2006, toti proprietarii de paduri sunt obligati ca in termen de sase luni de la punerea in posesie sa incheie cu Directiile Silvice contracte de paza sau administrare a padurilor. „Pâna acum avem incheiate 235 de contracte de paza si administrare, pentru o suprafata de aproximativ 1.438 de hectare de teren, majoritatea lor fiind paduri retrocedate in conformitate cu Legea nr. 1/200 si Legea nr. 18/1991. Suprafata de teren aflata in curs de preluare se ridica insa la 5.000 de hectare de teren“, a spus directorul Directiei Silvice Craiova.


Pentru a-i motiva pe padurari sa-si respecte contractul, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a pregatit un proiect care presupune ca, in cazul in care hotii de copaci nu sunt prinsi, padurarii sa plateasca pagubele inregistrate pe suprafetele de padure pe care le au in grija. „Este o sanctiune buna. Padurarul este platit sa pazeasca. Tarifele percepute de cele opt ocoale ale Directiei Silvice Craiova pentru paza sunt cuprinse intre 45 si 80 RON la hectar pe an“, a mai spus Daniel Drignei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS