12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRelatiile cu colegii iti influenteaza cariera

Relatiile cu colegii iti influenteaza cariera

Statisticile spun ca petrecem la serviciu circa o treime din viata, timp in care colegii ne sunt mai mereu prin preajma. Fie ca ne plac sau nu, intram zilnic in contact cu ei. Pâna unde se poate merge intr-o astfel de relatie fara sa ne compromitem eficienta si calitatea muncii? Iata câteva scenarii posibile.


Prima dintre variante este atunci când nu iti faci deloc prieteni la serviciu.


Avantajul in acest caz este ca poti separa viata publica de cea privata. Acest lucru este benefic atunci când ai o meserie foarte solicitanta, care se desfasoara intr-un mediu stresant. Este cazul serviciilor in care nu exista salariu fix, ci se câstiga in functie de cât produce fiecare. In acest fel este incurajat un mediu competitional, in care colegii iti sunt potentiali concurenti. Intâlnirea cu ei in afara orelor de munca nu ar face decât sa prelungeasca stresul competitiei. La dezavantaje, putem sa trecem faptul ca exista riscul sa se produca o ruptura intre viata publica si cea privata. Aceasta pendulare presupune un mare consum de energie si o stare continua de incordare, pentru a face fata cerintelor impuse de mediul de lucru. Daca nu ai nici un prieten printre colegi, abia astepti ora de plecare acasa. Mai este si situatia când iti place locul de munca, dar nu ai nici un prieten printre colegi, iar izolarea poate avea efecte asupra muncii, pentru ca te simti ca un intrus printre ei.


Când colegii iti devin prieteni


In cazul in care iti faci prieteni la serviciu, vei avea parte de o atmosfera placuta si vei câstiga atât ajutor in problemele de serviciu, cât si siguranta din punct de vedere afectiv. Un mediu propice la serviciu te poate ajuta sa te dezvolti nu numai profesional, ci si moral, sa deprinzi comportamente noi. Daca lucrezi cu oameni in prezenta carora te simti bine, te simti legat si de firma in care lucrezi, iti doresti sa faci mai mult pentru ea, lucru care te motiveaza sa-ti indeplinesti atributiile cât mai bine. La dezavantaje putem sa trecem faptul ca prietenii de la serviciu vor sa-ti inlocuiasca vechiul grup de prieteni. Este vorba de urmatorul caz: vrei sa te intelegi bine cu colegii, insa numai la locul de munca. Cu toate acestea, ei organizeaza din ce in ce mai des iesiri in oras, acaparându-ti timpul liber. Situatiile sus-mentionate pot avea ca efecte lipsa de obiectivitate in aprecierea profesionala a colegilor, acoperirea greselilor acestora sau efectuarea unor munci in locul lor. De asemenea, in astfel de cazuri, cearta cu un prieten de la serviciu te poate marca nu numai afectiv, ci si profesional, pentru ca nu mai poti lucra la fel de bine ca inainte.


Cum devii nesuferit printre colegi


Iata si câteva exemple de cum poti deveni o persoana nesuferita printre colegi. Una dintre cauze este lipsa de masura. Spre exemplu, daca o gluma despre cineva poate naste râsete, insistenta in acest sens poate naste ranchiuna din partea persoanei vizate. Alta cauza este personalitatea duplicitara. Este cazul celor care una spun si alta fac sau al celor care adopta valori diferite, in functie de persoana cu care vin in contact sau de interesul pe care il au. Asemanatoare cu minciuna, personalitatea duplicitara implica o slabiciune a caracterului. Este cel mai des intâlnita in perierea constanta a sefilor, concomitent cu desconsiderarea din principiu a celorlalti.


Alt aspect este agresivitatea indreptata fara discernamânt impotriva tuturor. In astfel de cazuri, orice sugestie este receptata ca un atac, iar orice dorinta este transmisa ca un ordin. Trebuie remarcat ca personalitatea agreabila nu are legatura directa cu cât de bun profesionist esti, dar influenteaza in mod major. Este greu de crezut ca poti fi valoros pentru companie daca toti ceilalti incearca sa aiba cât mai putin de a face cu tine si nu au nici un impuls sa te sustina cu nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS