10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDetaliile care dau pretul apartamentelor

Detaliile care dau pretul apartamentelor

Criteriile de selectie la cumpararea unui apartament sunt extrem de variate – de la vârsta cladirii si zona in care se afla, pâna la finisajele si pozitia imobilului. Craiovenii care vor sa achizitioneze un apartament pe care intentioneaza sa-l vânda in timp trebuie sa ia in considerare toate aceste aspecte.


Oltenii care cumpara un apartament pentru a locui in el pe o perioada determinata (pâna când isi strâng bani pentru achizitionarea altui apartament) trebuie sa fie atenti la detaliile referitoare la acesta, mai ales daca vor ca la revânzarea imobilului sa-si poata recupera cel putin banii dati. Din acest punct de vedere, conteaza foarte mult vârsta si starea cladirii, precum si zona in care se afla aceasta. „Apartamentele situate in zona centrala vor avea o crestere a pretului mai mare decât cele din cartiere. In plus, acestea pot fi ulterior inchiriate firmelor. Alt element ce trebuie luat in considerare la achizitionarea unui imobil este anul constructiei – blocurile mai noi (construite dupa 1980) clar au prioritate“, a declarat Mihai Mehedintu, directorul agentiei Mehedintu Imobiliare.


In acest moment, pretul apartamentelor este diferentiat in functie de anul constructiei. „In acest moment, in Craiova, poate exista o diferenta de pret intre blocurile vechi si cele noi de aproximativ 15%. Persoanele care achizitioneaza apartamente noi, indiferent de zona in care se afla, nu au insa cum sa piarda“, a spus Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare.


Apartamentele cu „panorama“ – la mare cautare


Potrivit specialistilor, din cauza ritmului scazut de construire si a modului in care evolueaza preturile in piata, craiovenii nu risca sa nu-si poata recupera banii investiti. „Daca ritmul constructiilor ar creste, blocurile vechi (construite acum 40 de ani) ar incepe sa aiba probleme. Deocamdata insa cererea depaseste oferta“, a afirmat Mehedintu.


Cumparatorii unui apartament care in urmatorii ani va fi vândut trebuie ca, inainte de a scoate banii din buzunar, sa ia in considerare o serie de detalii legate de acesta – centrala termica proprie care da independenta la caldura si apa calda, mijloacele de transport, scolile si gradinitele din zona, centrele comerciale din apropiere si proiectele de construire a unui hipermarket/supermarket. Un detaliu foarte important este oferta din piata (daca pretul solicitat de vânzator este exagerat, exista riscul ca banii dati sa nu fie recuperati), ca si pozitionarea apartamentului in bloc. „Mergând pe stilul occidental, la nivel national exista o tendinta noua – daca pâna acum exista preferinta pentru apartamentele situate la etajele unu-doi, acum dimpotriva, o cautare mai mare o au cele situate la etajele superioare, datorita panoramei“, a afirmat Mihai Mehedintu. Aceasta tendinta se datoreaza panoramei, insa este valabila pentru blocurile noi, cu izolatii foarte bune, in care ascensoarele nu mai sunt o problema. In Craiova nu exista inca aceasta tendinta, insa e posibil ca in urmatorii ani sa-si faca simtita prezenta.


Parterul blocurilor, pretabil pentru firme


De fapt, chiar si apartamentele de la parterul blocurilor au inceput sa fie cautate de craioveni. „In Craiova se vinde si parterul, mai ales daca e situat intr-o zona cu vad bun si astfel e pretabil pentru firme“, a spus Teodor Popescu. Potrivit acestuia, alegerea unui apartament in care sa investesti este, pâna la urma, o decizie care tine in special de bani. „Alegerea unui apartament se realizeaza si in functie de venituri sau de valoarea creditului acceptat de banca“, a adaugat Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU