14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Logan da, benzina ba

Timp de 15 ani, politistii doljeni din mediul rural au facut rondurile de zi sau noapte pe jos, cu bicicleta, cu calul sau cu Daciile personale. De câteva saptamâni, aproape toate posturile comunale au fost dotate cu autoturisme Logan. Situatia nu s-a schimbat insa prea mult: cota de benzina, respectiv un plin de rezervor, abia daca ajunge la o comuna de marime medie.


De mai bine de un deceniu, politistilor de la tara le-au tot fost promise dotari, atât in ceea ce priveste sediul in care isi desfasoara activitatea, cât mai ales mijloacele de deplasare. De la an la an, oamenii legii au fost tot mai sceptici, nefiind convinsi ca se vor trezi peste noapte cu sedii noi sau cu „motoarele“ in curte. 170 de autoturisme Logan au parcat insa de la inceputul anului la posturile de politie comunale din Dolj. Bucuria sefilor de post a durat pâna au constatat ca au masini noi in dotare, dar nu au suficienta cota de benzina alocata pentru ele.


In aceste conditii, si-au adus din nou aminte de vremurile grele. „Cu cota de benzina alocata ne descurcam greu, pentru ca e mica in comparatie cu suprafata pe care noi trebuie sa o acoperim. Suntem nevoiti sa mai folosim masinile personale, asa cum faceam si inainte“, a spus agent-sef adjunct Constantin Viorel, ajutorul sefului de post din Pielesti.


Infractorii nu tin cont de cota de combustibil


Autoturismele Logan din dotarea posturilor de politie comunale din Dolj au alocata o cota de 50 de litri de combustibil, in timp ce formatiunile de politie rurala de la orase au o cota de 100 de litri de benzina lunar. De cea mai mare cota de benzina pentru masinile Logan beneficiaza Politia Rutiera, respectiv 150 de litri. Initial bucurosi ca localitatea pe care o conduc va beneficia de o protectie sporita, in conditiile in care postul de politie a fost „motorizat“, primarii din comunele Doljului spun ca infractorii nu tin cont de cota de combustibil repartizata oamenilor legii. „Au nevoie de o cota mai mare la benzina sau sa le dea posibilitatea sa suplimenteze ceea ce li se aloca. In special la noi, unde exista o zona mare de interes, cu foarte multe accidente, situatia impune patrulari mai multe, iesiri mai dese pe teren si benzina nu ajunge. Sunt nevoiti, saracii, sa mai bage si din buzunar“, a declarat Constantin Nica, primarul comunei Pielesti.


Masinile noi de la posturile de politie din Dolj au fost aduse in urma unui contract de leasing al Inspectoratului General de Politie, cu finantare de la bugetul de stat.


Sase mii de locuitori, acoperiti cu un plin de benzina


Pentru a rezolva intr-un fel problema lipsei de combustibil, o parte dintre sefii de post au cerut sprijinul primarilor, carora le-au solicitat sa sponsorizeze benzina „Politiei Rurale“. „Probabil cota de benzina se va mari dupa ce contractul la nivelul MAI se va renegocia. Pentru suplimentarea cotei trebuie sa apelam la fonduri extrabugetare, cum sunt sponsorizarile. Avem 104 posturi de politie in mediul rural, cele mai multe la nivel de tara. Stim ca au nevoie de combustibil mai mult, dar deocamdata atât s-a decis sa se repartizeze. Cu siguranta, aceasta cota se va mari“, a declarat comisar-sef Georgel Enescu, seful Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. In multe dintre comunele Doljului, Daciile Logan ramân nefolosite, o buna parte din luna, din aceeasi cauza: lipsa combustibilului. Daca vor sa ajunga din urma un infractor si li s-a terminat cota, politistii trebuie sa „apeleze“ la propriul buzunar.


„Noi trebuie sa asiguram linistea si ordinea pentru sase mii de locuitori si mai avem si 20 de kilometri de drum european, pe care trebuie sa-i monitorizam. Mai trebuie sa ducem si câte un arestat la tribunal sau sa facem patrulari si terminam cota“, a declarat agent-sef Sorin Toma, ajutorul sefului de la Postul de Politie Leu.


Scop


Actiunea de innoire a parcului auto din mediul rural si nu numai, lansata de MAI, are drept scop adaptarea serviciului politienesc la nevoile si asteptarile cetatenilor, eficientizarea activitatii de patrulare, reducerea timpului de interventie la evenimente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS