16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum sa câstigi 150.000 de euro pe an dând sfaturi

Cum sa câstigi 150.000 de euro pe an dând sfaturi

Daca nu ai bani de investitii masive, dar ai cunostinte solide in ce priveste atragerea fondurilor UE, poti câstiga sume importante de bani dând sfaturi altora. Plaja de actiune a unei firme de consultanta financiara este foarte mare.


O afacere profitabila la ora actuala este infiintarea unei firme de consultanta financiara.


Paleta de activitati a unei astfel de societati poate fi extrem de mare: de la consultanta pentru firme in ce priveste investitiile si obtinerea de bani pâna la redactarea de proiecte pe baza carora se aceseaza fondurile nerambursabile alocate României de UE. Ca sa pornesti afacerea ai nevoie de o suma de bani relativ mica, dar trebuie sa gasesti oameni care sa aiba cunostintele necesare si, nu in ultimul rând, experienta. Importanta este asigurarea logisticii – calculatoare, servicii de internet. Suma de inceput depinde de marimea la care firma este gândita initial. Investitorul intr-o astfel de afacere trebuie sa inchirieze un spatiu comercial ultracentral (sau apartament), sa-l amenajeze corespunzator si sa angajeze câtiva specialisti destul de priceputi pentru a fi in stare sa dea sfaturi pertinente in efectuarea de plasamente financiare ori atragerea de fonduri. Pentru ca aceasta este menirea contractului de consultanta: sa ofere informatii complete si actuale, daca nu chiar ponturi, pe baza carora cei care dispun de bani sau doresc sa faca rost sa poata actiona in cunostinta de cauza. Veniturile centrului pot fi asigurate din platile facute de clienti pentru aceste servicii.


O piata de 280 de milioane de euro


Primul set de informatii care trebuie sa se regaseasca intr-un centru de consultanta financiara se refera la ceea ce poti face cu banii: cursurile valutare, evolutia pietei bancare in timp real, dobânzile la depozite si valoarea unitatii de fond la toate fondurile de investitii, cotatiile actiunilor listate la bursa si evolutiile preturilor, oportunitatea investitiei in obligatiuni corporative sau municipale (dobânzi, randamente), plasamentele alternative (bijuterii, pietre si metale pretioase, obiecte de arta etc.). Al doilea set de informatii se refera la cum poti sa faci rost de bani: credite bancare (dobânzi, costuri, conditii necesare), imprumuturile de la institutiile financiare nebancare, leasing etc. Consultantul ii expune clientului intreaga plaja de oferte, explicându-i care sunt pasii de urmat pentru obtinerea banilor. Cele mai mari profituri se pot obtine in cazul redactarii proiectelor UE. Pentru un proiect, firmele de consultanta percep o taxa de inscriere care poate ajunge pâna la 2.000 de euro, dar care variaza de la caz la caz, precum si un comision de succes, care poate fi de aproximativ 4% din valoarea finantarii obtinute.


Analistii apreciaza ca apropiata aderare a României la UE si cresterea economica au fost principalii factori care au condus la cresterea spectaculoasa a pietei autohtone de consultanta. Potrivit unor estimari, piata a atins un nivel de aproximativ 280 de milioane de euro in 2005. Pe unele segmente, au fost cresteri de 20% sau chiar mai mult. Sectorul de consultanta va deveni din ce in ce mai competitiv dupa aderarea la UE. Cu toate acestea, statisticile arata ca tara noastra este din acest punct de vedere sub nivelul altor state din Europa de Est, cum ar fi Polonia, Cehia sau Ungaria. Pietele din Rusia si Polonia sunt considerate cele mai mari in domeniul consultantei de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est, ambele fiind de patru-cinci ori mai mari decât piata româneasca de profil. Veniturile consultantilor români sunt sub câstigurile medii ale colegilor lor din tarile sus-mentionate. Un consultant câstiga venituri brute cuprinse intre 6.000 si 10.000 de euro pe an. Ulterior, cresterile sunt de 30-40% pe an si pot ajunge la un plafon maxim de 120.000 – 150.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS