8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLatifundiarii din Dolj, campionii subventiilor

Latifundiarii din Dolj, campionii subventiilor

Culturile pe suprafete mari, de peste 500 de hectare, reprezinta 35% din suprafata agricola a Doljului. Pâna acum, subventiile in acest sector se ridica la peste 280 de miliarde de lei vechi.


Marii cultivatori de terenuri agricole din Dolj sunt si beneficiarii celei mai mari parti a subventiilor acordate de stat pentru acest sector. In acest an, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a primit fonduri in valoare de circa 20 de miliarde de lei, urmând ca in etapa a doua sa plateasca producatorilor doljeni o transa egala, conform celor precizate de directorul institutiei, Sergiu Dragancea. „Marea parte a subventiilor s-au platit in toamna trecuta, când pentru judet s-au alocat in jur de 240 de miliarde de lei vechi“, a spus Dragancea. Conform informatiilor furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, circa 35% din suprafata agricola a judetului, adica peste 170.000 de hectare, este cultivata de marii producatori. Acestia sunt grupati in zona de sud a judetului. Dintre societatile mari cultivatoare din judet amintim SC CERVINA Segarcea – peste 1.300 de hectare insamântate cu grâu, SC Agrifarm SRL – 1.100 de hectare sau Centrotrans SRL -800 de hectare.


In cele mai multe cazuri, marii cultivatori au costuri mai scazute pe productie, pentru ca dispun de propriile utilaje. Potrivit responsabililor din cadrul DADR, cheltuielile cu infiintarea si intretinerea culturilor de grâu se ridica la circa 15 milioane de lei vechi pe hectar, in cazul suprafetelor de pâna la cinci hectare, si la zece milioane de lei vechi pe hectar – in cazul suprafetelor mai mari de cinci hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS