17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTaranii doljeni vor sa exporte grâu in Germania

Taranii doljeni vor sa exporte grâu in Germania

Disperati ca nu-si pot acoperi costurile legate de cultivarea cu cereale a suprafetelor de teren, taranii din mai multe comune au cerut Prefecturii Dolj sa semneze un protocol pe baza caruia sa poata exporta in Germania produsele care acum zac in hambarele din curte.


Locuitorii din 14 comune si sate din Dolj s-au dus cu jalba la prefectura hotarâti sa convinga autoritatile sa construiasca la Maglavit o magazie-siloz de depozitare a cerealelor. Scopul final este insa exportul catre Germania, unde, au auzit ei, pretul oferit pentru un kilogram de grâu este de 16.000 de lei. „Nu mai putem continua in felul acesta. Cei de la silozul din Motatei ne ofera doar 2.000 de lei pe kilogramul de grâu, bani care nu acopera costurile pe care le avem. Eu, de exemplu, am bagat sapte milioane de lei intr-un hectar, iar de la ei primesc pentru grâu patru – cinci milioane de lei. Asa ca, daca nu reusim sa facem ce ne-am propus, nu o sa mai cultiv grâu. Las pamântul in paragina“, a declarat Gheorghe Mirica. Acesta spune ca a facut demersuri si la consulatul Germaniei de la Timisoara, care l-a indrumat sa semneze mai intâi un protocol cu Prefectura Dolj si Primaria Maglavit.


„Prefectul mi-a zis sa fac mai intâi un memoriu in care sa explic ce dorim sa facem. Noi vrem doar sa exportam grâu pentru ca altfel intram in faliment“, s-a plâns Mirica. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Cornel Popa, spune ca un astfel de demers este binevenit, dar ca, pentru a se concretiza, trebuie ca taranii cultivatori sa se informeze mai intâi despre conditiile in care pot exporta cereale. „Au venit multi cu astfel de idei fanteziste. Ca sa exporti, trebuie mai intâi sa te constitui in grup de producatori. Sa vina la DADR ca sa le explicam cum se face. Nu inteleg de ce vor sa construiasca silozul la Maglavit când exista port la Calafat“, a declarat Popa. Problemele cultivatorilor sunt recunoscute chiar de guvern, care a luat masuri de protejare a productiei de grâu prin stabilirea unui pret de referinta de 5.000 de lei pe kilogram. Mai mult, executivul este pregatit sa intervina si sa cumpere de pe piata grâu daca pretul acestuia scade sub 3.500 de lei/kg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS