10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOpt miliarde de lei furate cu pubela

Opt miliarde de lei furate cu pubela

Tariful pe gunoiul depozitat la rampa ecologica nu bate cu calculul stabilit in caietul de sarcini, parte integranta a contractului de asociere dintre primarie si Eco Sud. Acest contract a fost tradus eronat de specialistii Salubritatii, care au umflat pretul perceput craiovenilor cu un TVA de 3,4 dolari pentru fiecare tona de deseuri si l-au transferat intr-un al doilea contract, de prestari-servicii, intre Salubritate si Eco Sud.


Contractul de prestari-servicii dintre Serviciul Public de Salubritate si SC Eco Sud Bucuresti parafeaza un tarif ilegal in baza caruia craiovenii au platit deja circa opt miliarde de lei vechi in plus, pentru cele aproape 80.000 de tone de deseuri pe care Salubritatea le-a depozitat pâna acum la rampa din Mofleni. Astfel, prin documentul semnat sub numarul 78 de administratorul SC Eco Sud si directorul general, contabilul-sef si juristul Salubritatii, pe 16 iunie 2005, contravaloarea reziduurilor de la Mofleni este de 17,85 dolari/tona plus TVA, desi temeiul legal al acestor servicii – contractul de asociere dintre Primaria Craiova si SC Eco Sud, incheiat in 17 mai 2002 – stabilea pretul de 17,85 dolari/tona cu TVA inclus. Asadar, conform literei contractelor si aritmeticii, 3,4 dolari pe tona au fost perceputi nejustificat abonatilor Salubritatii, adica locuitorilor din Craiova. Directorul general al Salubritatii, Sorin Ciobanu, sustine ca modalitatile de stabilire a tarifului din contractul de asociere a primariei sunt interpretabile si ca incasarea celor 272.000 de dolari nu este dovedita ca ilegala, insa, potrivit stenogramei unei intâlniri de negocieri intre comisia primariei si SC Eco Sud, Ciobanu a considerat ca tariful de 17,85 plus TVA este „normal“. „In contractul de asociere scrie doar 17,85 dolari/tona. Nu scrie ca este cu TVA inclus sau fara TVA“, a declarat directorul. Irena Ilie, administratorul Eco Sud, a refuzat sa stea de vorba cu jurnalistii GdS dupa prima runda de discutii cu oamenii autoritatii publice, in 31 mai 2006, pe tema diminuarii tarifului.


Baza de calcul


Caietul de sarcini al investitiei in depozitul ecologic al Baniei este parte integranta a contractului de asociere dintre Primaria Craiova si Eco Sud. Aici este expusa si modalitatea de calcul a tarifului. Astfel, pretul negociat de parti nu poate depasi 12 dolari/tona „cu TVA inclus“ pe toata durata contractului. Alta clauza dadea posibilitatea constructorului ca, in primii doi ani, la cifra stabilita conform conditiei de mai sus, sa adauge „50% din acest tarif“ pentru amortizarea mai rapida a cheltuielilor. Tariful final convenit de asociati dupa criteriile din caietul de sarcini a fost de 11,9 dolari/tona cu TVA inclus plus 50% din aceasta suma, adica exact 17,85 dolari/tona. Se intelege de la sine ca rezultatul include TVA, in primul rând fiindca articolul privind tariful principal anunta limita cu TVA inclus si, in al doilea rând, pentru ca in operatie s-a adunat o suma reprezentând procent dintr-o suma cu TVA inclus, asadar cei 50% sunt si ei purtatori de TVA. „Nu incape discutie ca tariful de 17,85 include TVA“, a recunoscut viceprimarul Gheorghe Nedelescu. „Nu mai avem ce discuta pâna nu scadeti din tarif cel putin patru dolari“, le-a spus primarul Antonie Solomon celor de la Eco Sud la ultima confruntare.


Hotia, insusita de municipalitate


Raspunderea pentru miliardele craiovenilor aruncate pe furis in groapa ecologica apartine in egala masura autoritatii publice locale, care acum se da imbrobodita de hârtiile Salubritatii. In sedinta din iunie 2005 a Consiliului Municipal Craiova, propunerea de pret inaintata de Serviciul Public de Salubritate Craiova spre avizare este de 17,85 dolari/tona la care se adauga TVA. Si specialistii executivului, dar si comisiile de specialitate ale legislativului au dat unda verde acestui proiect, care a si fost votat de consilierii municipali si transpus in contractul de prestari-servicii dintre Salubritate si Eco Sud. Alesii, indusi sau nu in eroare, au legalizat astfel hotia.


„Contractul de prestari-servicii expira pe 16 iunie, iar incheierea altuia va fi conditionata de tarife aprobate in consiliu. Nu vom mai ramâne in aceeasi eroare. Despre TVA, repet, aceia care au gresit, sau poate au facut-o cu buna stiinta, vor raspunde in fata organelor, si penal, si cum s-o mai stabili. Sa plateasca din buzunar, daca au semnat pentru o magarie!“, a spus primarul Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS