10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri4.500 de firme doljene in moarte clinica

4.500 de firme doljene in moarte clinica

Acestea nu desfasoara nici o activitate si ar trebui dizolvate si radiate. Fiscul si Oficiul Registrului Comertului nu fac nimic in acest sens, deoarece procedurile inseamna cheltuieli suplimentare. Inactivii nu mai primesc documente cu regim special de la Imprimeria Nationala.


Potrivit informatiilor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, in judet sunt inregistrate in prezent aproape 4.500 de firme inactive. Practic, acestea figureaza doar in scripte, fara sa desfasoare nici o activitate economica. Gheorghe Celea, directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Dolj, spune ca firmele care vor sa isi intrerupa temporar activitatea trebuie sa parcurga anumite proceduri. „Conform Legii nr. 31/1990, firmele pot sa isi suspende activitatea pe o perioada de pâna la trei ani. Dar acest lucru trebuie hotarât in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) firmei, apoi decizia se comunica ORC si se publica in Monitorul Oficial. Articolul nr. 237 din aceasta lege prevede mai multe situatii in care, la cererea oricarei persoane interesate, tribunalul va putea pronunta dizolvarea unei societati, daca aceasta nu respecta procedurile legale de suspendare a activitatii pe perioada permisa de lege“, a spus Celea. Directorul ORC Dolj este de parere ca DGFP ar trebui sa solicite dizolvarea oricarei firme care trei ani consecutivi este inactiva. De cele mai multe ori nu se intâmpla asa, pentru ca taxele de publicare in Monitorul Oficial sunt suportate de solicitant, care apoi isi recupereaza cheltuiala la lichidarea firmei. „Finantele nu au buget prevazut pentru asa ceva. Pâna la urma, de ce ar cheltui bani pe care apoi sa incerce sa ii recupereze?“, a mai afirmat Gheorghe Celea. La rândul sau, Mihai Antonescu, director executiv adjunct al DGFP Dolj, sustine ca finantistii nu au nici un interes sa ceara dizolvarea firmelor inactive, mai ales daca acestea au datorii catre bugetul de stat. „Ce treaba avem noi? Daca au datorii la stat, noi trebuie sa le recuperam, nu sa cerem dizolvarea firmelor. ORC se ocupa de acest lucru“, a spus Antonescu. In consecinta, firmele cu pricina, chiar daca nu parcurg procedurile legale, pot sa stea mai departe in inactivitate fara nici un deranj. Statisticile spun ca cele inregistrate in prezent in Dolj reprezinta cam o cincime din totalul agentilor economici din judet, care ar fi de aproape 24.000, potrivit ORC.


Inactivii nu mai primesc tipizate


Multe dintre firmele inactive sunt produsul „mândriei“ de a fi patron. Costurile relativ mici pentru infiintare i-au determinat pe multi sa-si inregistreze propria firma, fara insa ca „patronul“ sa desfasoare vreodata activitati serioase prin acea societate. Voci din piata sustin insa ca o parte din aceste firme sunt reactivate numai atunci când patronii „miros“ vreun tun financiar, dupa care acestea intra din nou in conservare. Tocmai pentru a preveni riscul ca societatile serioase sa fie pacalite de astfel de societati fantoma, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a luat decizia sa publice pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) lista neagra a tuturor firmelor inactive, insa hotarârea nu a fost pusa pâna acum in practica. Lista speciala a fost insa transmisa Imprimeriei Nationale, care nu mai elibereaza nici un fel de tipizate acestor firme. Astfel, pe perioada cât contribuabilii figureaza in evidenta speciala, acestia nu pot comanda si nu pot ridica formulare tipizate cu regim special de la Imprimeria Nationala si unitatile autorizate sa elibereze astfel de fomulare. Statisticile la nivel national spun ca doar o mica parte din firmele inregistrate in România desfasoara cu adevarat o activitate. Chiar si multe dintre cele care isi depun bilanturile contabile la timp sunt tinute in viata artificial, pentru incasarea mascata a unor salarii sau pentru realizarea unor afaceri speculative. In luna aprilie 2006, numarul acestora la nivel national ar fi de circa 246.000.


Masuri dure prin noul Cod Fiscal


Ultimele modificari ale Codului Fiscal introduc noi reglementari privind societatile comerciale care nu au depus in ultimele 12 luni nici un fel de declaratii fiscale, bilanturi sau nu au efectuat nici un fel de plati de obligatii bugetare. Acestea vor fi considerate societati inactive si vor fi monitorizate distinct. In termen de trei luni de la includerea in aceasta categorie, societatile inactive vor fi supuse unei inspectii fiscale.


Societatile inactive vor avea certificatul de inmatriculare suspendat prin decizie a presedintelui ANAF. In consecinta, acestea nu vor mai avea dreptul sa desfasoare activitati economice pâna nu vor deveni active din punct de vedere fiscal, conform legii. Celelalte societati comerciale care au relatii comerciale cu cele inactive nu vor putea inregistra in contabilitate documentele emise de catre acestea din urma. Potrivit art. 75, alin. 8 din Codul Fiscal, contribuabilii trecuti in evidenta speciala vor fi reactivati incepând cu data la care: depun o declaratie fiscala sau o situatie financiara; efectueaza o plata voluntara, formuleaza o solicitare organelor fiscale; organul fiscal constata ca aceasta desfasoara activitati supuse legii fiscale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS