11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPuii din Dolj, pe cale de disparitie

Puii din Dolj, pe cale de disparitie

Oltenii au inceput sa-si cumpere clocitori, deoarece nu mai au de unde sa achizitioneze pui. Motivul este simplu. Firmele de profil sunt din ce in ce mai putine.


Primavara aceasta, persoanele interesate sa achizitioneze pui de rasa cu scopul de a-i creste au avut surpriza de a cauta in zadar. In Dolj nu prea se mai cresc pui in scopuri comerciale. „Nu sunt multi comercianti, deoarece e o afacere din care poti câstiga doua luni pe an. Lumea a inteles ca e mult mai usor sa cumperi pui decât sa pui gaina pe oua, dar cumpara pui numai primavara“, a declarat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj. In aceasta primavara, de exemplu, pretul puilor de zece zile a fost de aproximativ 30.000 de lei.


Pe lânga faptul ca este sezoniera, afacerea puilor de incubator este destul de riscanta si din alte motive. „Procesul implica o tehnologie speciala, iar intreruperea energiei electrice poate influenta in mod negativ productia de pui. In plus, puii mici sunt sensibili. Cu toate astea, e rau ca oamenii nu au curaj sa se apuce de scoaterea si cresterea puilor in judet“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Clocitorile electrice de mici dimensiuni concureaza clostile oltenilor


Potrivit informatiilor furnizate de la DADR Dolj, in judet nu exista decât trei societati care comercializeaza pui – la Cârcea, Bulzesti si la Bradesti. Numarul lor a scazut mult fata de perioada de dinainte de 1989, când se comercializau pui la Avicola Craiova (cu centrele din Bucovat, Desa si Cârcea), Avicola Rojiste si Avicola Bradesti.


Cu toate astea, o parte din taranii doljeni au gasit alternativa la achizitionarea puilor gata scosi sau la varianta clostilor. Solutia lor e cât se poate de simpla – clocitorile electrice proprii, de mici dimensiuni. „Clocitorile de mici dimensiuni au un pret de aproximativ 700.000 de lei (pentru 60 de oua) si se gasesc peste tot“, a afirmat Bulumaci. Solutia este cât se poate de simpla, insa dezavantajul acestor clocitori este faptul ca interuperile succesive de curent pot atrage compromiterea productiei de pui. In plus, potrivit spuselor directorului adjunct al DADR, in general, doar din 40% din ouale puse in clocitori ies pui. Persoanele care se gândesc sa achizitioneze pui cu scopul de a-i vinde catre abatoare primesc un ajutor financiar de la stat.


„Anul acesta, subventia pentru pui este de 1,40 lei/cap de pui broiler livrat la abatoare autorizate, in gramaj de minimum 1,75 kg/cap de pui“, a mai spus Valentin Bulumaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS