10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPadurile le vin de hac proprietarilor

Padurile le vin de hac proprietarilor

Pâna pe 20 aprilie, toti proprietarii de paduri sunt obligati sa incheie cu directiile silvice contracte de paza sau administrare a padurilor. Amenzile pentru nerespectarea legii sunt cuprinse intre zece si 50 de milioane de lei. Doar 26 dintre cei peste 30.000 de proprietari au semnat asemenea contracte.


Peste 30.000 de proprietari de paduri din judetul Dolj risca amenzi cuprinse intre zece si 50 de milioane de lei vechi pentru ca nu au incheiat contracte de paza sau administrare cu ocoalele silvice pentru suprafetele pe care le detin. Potrivit Legii nr. 38/2006 adoptate recent, toti proprietarii de paduri sunt obligati ca in termen de sase luni de la punerea in posesie sa incheie astfel de contracte. Desi termenul-limita este 20 aprilie, foarte putini doljeni s-au grabit sa contacteze directia silvica, prin reprezentantii acesteia in teritoriu. „Pâna acum avem incheiate noua contracte de paza pentru o suprafata de 37 de hectare si 17 contracte de administrare, pentru o suprafata de aproximativ 320 de hectare de paduri. Tarifele percepute de obicei sunt cuprinse intre 600.000 si 800.000 de lei vechi pe hectar pe an. Romsilva analizeaza insa posibilitatea ca tarifele sa scada, prin marirea suprafetelor cantoanelor luate in grija de padurari. Silvicultorii trebuie platiti pentru serviciile asigurate“, a precizat Florian Popa, director tehnic in cadrul Directiei Silvice Craiova. Cel mai simplu pentru proprietari ar fi sa incheie contracte pentru asigurarea pazei padurilor, pentru ca serviciile de administrare sunt mai complexe si costa si mai mult. Administratorul dispune de personal specializat, ce poate sa indice copacii care pot fi taiati, astfel incât legea sa nu fie incalcata.


Informare la primarii


In cursul zilei de ieri, conducerile directiilor silvice din tara au fost convocate la o videoconferinta cu conducerea Romsilva, care le-a trasat ca sarcina afisarea la sediile primariilor din teritoriu a unor informari cu privire la obligativitatea incheierii de contracte de paza sau administrare pentru paduri, având in vedere ca mai sunt doar sase zile pâna la expirarea termenului-limita. Trebuie spus ca in Dolj au fost retrocedate pâna acum 18.135 de hectare de paduri, 68.212 ramânând in administrarea directiei silvice. Pentru a incheia contracte, proprietarii trebuie sa se adreseze pâna pe 20 aprilie ocoalelor silvice de care apartin si sa faca o cerere in acest sens. La aceasta se adauga o copie dupa titlul de proprietate. Urmeaza o inspectie de fond a proprietatii de catre reprezentantii ocolului silvic, dupa care se face procesul-verbal de predare-primire si semnarea contractului. Proprietarii pot negocia modalitatea si termenele de plata pentru serviciile asigurate. „Pâna pe 20 aprilie, proprietarii sa depuna la ocoalele silvice macar acele cereri pentru incheierea contractelor. Numai asa organele de control pot fi convinse de bunele intentii si nu vor aplica sanctiuni“, a incheiat Florian Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS